Matematik

ligninger / uligheder

07. december 2010 af Marianne271 (Slettet)

Find det mindste hele tal t, der passer i ulighederne.

1. 5t > 43

t=__________-

½t + 8 > 17

2. t=__________

eller denne opg

Find det største hele tal t, der passer i uligheden.

3. 3t + 7 < 27

t=___________

4. 9t < 55

t=___________

plzz hjælp og forklare ;)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2010 af PeterValberg

 Hej Charlotte

Har du ikke startet en tråd omkring disse opgaver tidligere på aftenen ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
07. december 2010 af Marianne271 (Slettet)

Jo der var engang med den første....

Men har jo ikke fået hjælp endnu?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. december 2010 af PeterValberg

 okay, det er en anden sag

1)

5t > 43

du skal altså med andre ord finde den (mindste) værdi for t, der hvis du ganger den med 5, bliver større end 43

Uligheder løses som "normale" ligninger, blot SKAL man vende ulighedstegnet, HVIS man ganger ELLER dividerer med et negativt tal.

5t > 43
t > 43/5
t > 8,6   hvilket betyder, at hvis t er større end 8,6 så er 5t større end 43

det mindste tal, der opfylder uligheden er altså t = 8,6 (svaret på opgaven)

2)

½t +8 > 17   træk først 8 fra på hver side
½t > 11        dividér begge sider med ½
t > 22

det mindste tal, der opfylder uligheden er t =22 (igen er det svaret på opgaven)

Prøv at lave resten selv

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
07. december 2010 af Marianne271 (Slettet)

Så hvis man skal finde det største tal skal man så gange istedet for dividere?

Ellers tusind tak for hjælpen ;)


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. december 2010 af PeterValberg

 Nej, sådan kan du ikke udtrykke det...

en ulighed løses på samme måde som ligninger med den undtagelse, at ulighedstegnet skal vendes, hvis man ganger eller dividerer med et negativt tal, - eksempel.

løs uligheden:

-7x > 21   jeg dividerer begge sider med -7 for at få x til at "stå alene", da -7 er negativ skal jeg vende ulighedstegnet

x < 21/(-7)

x < -3

uligheden er altså opfyldt for alle x MINDRE end -3   

lad os lige "teste" det, lad os sige at x = -5   (mindre end -3)

-7x > 21   (jeg indsætter x = -5)
-7·(-5) > 21
35 > 21 

det passer :-)

lad os lige "teste" det igen, lad os sige at x = 2 (større end -3)

-7x > 21 (jeg indsætter x = 2)
-7·2 > 21
-14 > 21      PASSER IKKE

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: ligninger / uligheder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.