Matematik

cirkler

08. december 2010 af KN88 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har fået en opgaver der lyder sådan her:

Vis at cirklen med ligningen x2 + 6x + y2 - 2y = 15 er indskreven i trekanten med vinkeklspidserne A (-2,8), B (-18,-4) og C (7,-4), dvs. cirklen tangerer trekantens sider.

håber nogen kan hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2010 af mathon

centrums afstand til
linjerne indeholdende
trekantsiderne a,b, og c
skal være                                 lig med cirkelradius


Svar #2
08. december 2010 af KN88 (Slettet)

#1 vil du uddybe det.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Find først cirklens centrum K og radius r.

Bestem dernæst linierne gennem punkterne A og B, gennem A og C, og gennem B og C. Beregn centrum K's afstand til hver af disse tre linier. Kontroller, at isse afstande alle er lig med cirklens radius r.


Svar #4
08. december 2010 af KN88 (Slettet)

Okay det har jeg problemer med, for jeg kan ikke få det til at går op, så mere hjælpe tak


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. december 2010 af mathon

                           x2 + 6x + y2 - 2y = 15

                           (x+3)2 + (y-1)2 = 15 + 9 + 1

                           (x-(-3))2 + (y-1)2 = 52


Svar #6
08. december 2010 af KN88 (Slettet)

ja så centrum er (3,-1) og radius er 52.

men hvordan gøre man det som Andersen11 vil gøre derefter?
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. december 2010 af mathon


        centrum er (-3,1) og radius er 5


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. december 2010 af mathon

en retningsvektor for linjen gennem A og B
er
                                                                  r     =   (1/4) · [-2-(-18),8-(-4)] = (1/4) · [16,12] = [4,3]

en handy normalvektor er

                                                                  n = -^r = [3,-4]
en anden
retningningsvektor er [x+2,y-8]
hvoraf
linjen indeholdende linjestykket AB
har ligningen

                                                                 [3,-4] • [x+2,y-8] = 0

                                                                 3x - 4y + 38 = 0

 centrums afstand fra denne

                   dist(AB,(-3,1)) = |3·(-3) - 4·1 + 38|/√(32+(-4)2) = |-9-4+38| / 5 = 25/5 = 5


Svar #9
08. december 2010 af KN88 (Slettet)

en handy normalvektor?
 


Svar #10
08. december 2010 af KN88 (Slettet)

hvilken formel er det du har brugt, der hvor du siger r = (1/4) · [-2-(-18),8-(-4)]
 


Svar #11
08. december 2010 af KN88 (Slettet)

og hvor får du [x+2,y-8] fra. samt hvordan kommer du frem til 3x - 4y + 38 = 0.


Svar #12
08. december 2010 af KN88 (Slettet)

kan man ikke få lidt hjælp med det?


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. december 2010 af mathon

se

Vedhæftet fil:trekantsberegning_5.doc

Skriv et svar til: cirkler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.