Matematik

(mathon) meget svær matematik: andenordensdifferentielregning

13. december 2010 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg har følgende anden ordens differentialregning

     d2Ø/dt2 = - kvadratroden af (g/L)* t

med løsningen 

     Ø(t) = A * cos ((kvadratroden af (g/L)) * t + B * sin ((kvadratroden af (g/L) * t)

hvordan kommer vi frem til denne løsning? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2010 af vulcano (Slettet)

Kunne det være en ide at tage dobbeltintegralet med hensyn til t på begge sider :S

Mangler der ikke et Ø på højre side?! Bare et eller andet sted i hvert fald?


Svar #2
13. december 2010 af hjæææælp (Slettet)

glemte at nævne at løsningen er den eneste løsning. 

#1  nej det er faktisk løsningen. 

(Ø = fi - det græske bogstav)


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. december 2010 af vulcano (Slettet)

Så vidt jeg kan se, på trods af forkerte parenteser i løsningen, er der tale om ligningen:

d2Ø/dt2 = - √(g/L) * Ø

Eller er det mig der er helt ude at skide?

Den jeg skriver har nemlig løsningen:

Ø(t) = A * cos(√(g/L) * t) + B * sin(√(g/L) * t)


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. december 2010 af mathon

hvis du kigger det nærmere igennem
er - som påpeget i #1 -
"sagen" nok

                           af typen

                                                       f ''(t) = -ω2·f(t)

med den
fuldstændige løsning
                                                       f(t) = A·cos(ωt) + B·sin(ωt) = √(A2+B2)·cos(ωt+β)


Svar #5
13. december 2010 af hjæææælp (Slettet)

#1 - jeg troede du mente der skulle være en Ø i løsningen. 

det er mig der sover! tak for at opdage fejlen. 

#4 - ja lige præcis! 


Svar #6
13. december 2010 af hjæææælp (Slettet)

men forstår ikke hvordan jeg skal vise at det er en den eneste løsning. hvordan kommer man frem til løsningen?


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. december 2010 af mathon

det er et længere bevis, som du må finde i
en matematikbog om differentialligninger


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. december 2010 af klimasven (Slettet)

 Få fat på Kristensen og Rindung bind 2.2. I 1. oplag (1974) side 28ff er der et meget smukt bevis for løsningen.


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. december 2010 af vulcano (Slettet)

Mener du bogen, Matematik, skrevet af Kristensen og Rindung, eller hedder bogen bare "Kristensen og Rindung"?


Svar #10
13. december 2010 af hjæææælp (Slettet)

jeg har fundet en anden bog med nogenlunde samme bevis.

skal jeg skrive beviset som løsning? eller skal rette bevisen til mht. netop denne? 


Brugbart svar (1)

Svar #11
13. december 2010 af klimasven (Slettet)

 Jeg ville sige beviset med Wronskideterminant og hele svineriet.

#9. Bogen hedder Matematik 2.2 og har isbn 87 12 47785 0


Skriv et svar til: (mathon) meget svær matematik: andenordensdifferentielregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.