Matematik

ligning og ulighed

14. december 2010 af Gestuz (Slettet) - Niveau: B-niveau

 nogle som kan hjælpe mig på vej med denne opgave?

løs lining fx= 4 og ulighed fx< 4

har vedlagt fil hvoraf funktionen er indtegnet

på forhånd mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2010 af Krabasken (Slettet)

1) Der er ingen vedlagt fil

2) Er det f(x) eller f*x - vi mangler nogle oplysninger (fx en vedlagt fil - )


Svar #2
14. december 2010 af Gestuz (Slettet)

 årh troede egentlig den var vedlagt, men den driller lidt :(

Opgaven ligger på uvm, mat b juni 2006 og hedder opgave 1 - hvor den vedlagte fil også er.

http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF07/Eksamen/Opgaver/070611_delopgaveU_hhx_073U_matB.ashx

det er f(x) ;)


Svar #3
14. december 2010 af Gestuz (Slettet)

 hov, 2007 mente jeg self. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. december 2010 af Krabasken (Slettet)

Først skal vi lige slå fast at f(x) er det samme som y

Ser du på grafen, går den gennem 4 punkter, hvor y = 4

De 4 tilhørende x'er er løsninger til din ligning

Mellem de to første punkter og mellem de to sidste punkter kommer y under 4 (dvs. f(x)<4)

Disse to (åbne) intervaller for de tilhørende x-værdier er løsningerne til din ulighed ;-)
 


Svar #5
14. december 2010 af Gestuz (Slettet)

 Årh tak for det :-)
Jeg er dog ikke helt med på det sidste:

Mellem de to første punkter og mellem de to sidste punkter kommer y under 4 (dvs. f(x)<4)

Disse to (åbne) intervaller for de tilhørende x-værdier er løsningerne til din ulighed

men tak for din tid, det er jeg virkelig taknemmelig for :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. december 2010 af Krabasken (Slettet)

Tænk dig en vandret linie y = 4 (tegn den gerne ind på skitsen)

Grafen er en rutschebane. Når vognen kommer under linien y = 4 opfylder den uligheden x<4

Og det sker netop mellem de to første punkter og mellem de to sidste punkter

Går det bedre nu - ?


Svar #7
14. december 2010 af Gestuz (Slettet)

 Ja tak, jeg synes det giver et godt billede faktisk :-)

Jeg kan se, at ''de 4 tilhørende x'er'' må være -2,  -1, 1 og 3 .. eller er det helt galt?

Er dog stadig i tvivl omkring hvorvidt det er ''en løsning'' synes slet ikke det minder om noget om ligninger og uligheder, som jeg så det på C-niveau?


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. december 2010 af Krabasken (Slettet)

Det er helt rigtigt.

Grunden til, at du ikke synes, du kender denne måde et løse ligning og ulighed er den, at på C - niveau har du REGNET dig frem til løsningerne, men her bliver du bedt om at AFLÆSE dem på et billede.

Den første - og kendte - måde er den normale, som du også vil møde fremover, men man skal altså også kunne "aflæse" løsningerne ( for at vise, at man forstår skidtet).

;-)


Svar #9
16. december 2010 af Gestuz (Slettet)

Arh okay, det skal jeg huske! tusind tak for din hjælp!! det er desværre mere end hvad jeg har kunne få på min skole :-)

Mvh. Sandra


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. december 2010 af Krabasken (Slettet)

- Altid velkommen, Sandra ;-)


Skriv et svar til: ligning og ulighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.