Matematik

HJÆLP virkelig! haster differentialligning

15. december 2010 af MariaBarnes (Slettet) - Niveau: A-niveau

<p>Hej derude ;) <br /> sidder og skriver min SRP og sidder lidt fast i en differentialligning, som jeg h&aring;ber nogen kan hj&aelig;lpe med med :)<br /> <br /> Jeg skriver i fysik og matematik om harmoniske svingninger og differentialligninger. <br /> Jeg har lavet et fors&oslash;g uden d&aelig;mpning til at starte med og der er jeg kommet frem til f&oslash;lgende 2. ordens differentialligning: x''=-(m*g)/L*x=0 og jeg kan ikke finde ud af at l&oslash;se den rigtigt. Jeg ved at l&oslash;sningen er: -w^2*Asin(w*t).<br /> Jeg ville s&aelig;tte stor pris p&aring; hvis der var nogle, som kunne&nbsp;hj&aelig;lpe med at l&oslash;se den?:D <br /> <br /> p&aring; forh&aring;nd tak.<br /> Venlig hilsen <br /> Maria<br /> <br /> <br /> <br /> &nbsp;</p>


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2010 af qktp (Slettet)

Tror du skal skrive det igen. Din tekst er ulæselig (???) Ligner der er gået noget galt med oversættelsen mellem din pc og hjemmesiden.


Svar #2
15. december 2010 af MariaBarnes (Slettet)

Okay. jeg prøver igen :D jeg sidder og skriver SRP og sidder lidt fast i en differentialligning, som jeg håber i kan hjælpe mig med. jeg skriver i fysik og matematik om harmoniske svingninger og differentialligninger. Jeg har lavet et forsøg uden dæmpning til at starte med og der er jeg kommet frem til følgende 2. ordens differentialligning: x''((-m*g)/L)*x=0 og jeg kan ikke finde ud af at løse den rigtigt. jeg ved at løsningen er: -w¨2*Asin(w*t), men jeg kan ikke komme frem til det. Vil sætte stor pris på hjælp! :) På forhånd tak.

Venlig hilsen
Maria.


Svar #3
15. december 2010 af MariaBarnes (Slettet)

w^2*Asin(w*t) skulle der stå.


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. december 2010 af mathon

             alment:
                                      x ''(t) = -ω2·x(t)

har løsningen
                                      x(t) = A·sin(ωt+φ)
 


Svar #5
15. december 2010 af MariaBarnes (Slettet)

ja, men hvordan bliver leddet  ((-m*g)/*L) lavet om til -w^2?


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. december 2010 af qktp (Slettet)

Ser heller ikke helt rigtigt ud, som du starter.

m*x'' = F = -kx -> x'' = -k/m *x

-k/m er per definition lig med ω2. Dermed: x'' = -ω2*x


Svar #7
15. december 2010 af MariaBarnes (Slettet)

Jamen, jeg har ikke om fjederen, men pendulet - og derved kommer differentialligningen til at se anderledes ud.
Nemlig som jeg skriver: x''((-m*g)/L)*x=0, og det er derfor jeg ikke ved hvordan jeg kommer frem til løsningen.
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. december 2010 af qktp (Slettet)

Okay. HVis det er pendulet, ville du have startet ud med:

F = m* x'' = -mg/L * x -> x''+g/L * x = 0

m'et skal væk, minusset skal væk og der skal et plus ind imellem


Svar #9
15. december 2010 af MariaBarnes (Slettet)

det kan godt være, at jeg er idiot. men jeg forstår det ikke, og skal afleverer på fredag, har du mulighed for at udlede den nu her? eller kender du en hjemme side hvor det er gjort?


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. december 2010 af qktp (Slettet)

Da det er et pendul vil du have et løsning af formen:

x(t) = A*sin(a_1*t+a_2) +B*cos(b_1*t+b_2)

Dette vides, da det er et pendul. Benyt så udtrykket til at finde din korrekte x(t)


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. december 2010 af qktp (Slettet)

Okay. (Så vidt jeg husker man gør)

a_2 og b_2 sættes lig nul, da du betragter pendulet, som værende hængende nedad når t = 0

Du ved at til tiden 0 er x = 0. Dermed:

0 = x(0) = x(t) = A*sin(a_1*0) +B*cos(b_1*0) = A*sin(0)+B*cos(0) = 0 + B = B

Dermed ved du at B er lig nul.

Derefter differentier du to gange ->

x''(t) = - (a_1)^2*A*sin(a_1*t)

Sammenligner med tidligere kendte: x''= - g/L * x

Dermed ser du at g/l = (a_1) ^2 ,     a_1 bliver derfor:  ω,   ( det er en definition at g/l = ω2 )

g/l = ω ^2

Dermed må:   x(t) = A*sin(ω*t)


Svar #12
15. december 2010 af MariaBarnes (Slettet)

TUSIND tak for hjælpen! :D det var virkelig sødt af dig!
 


Svar #13
16. december 2010 af MariaBarnes (Slettet)

i det led hvor du sammenligner med tidligere kendte: x''=-g/L*x, hvor er massen forsvundet hen?
 


Svar #14
16. december 2010 af MariaBarnes (Slettet)

Jeg skal argumentere for, hvordan m'et lige pludselig forsvinder. det er det eneste jeg mangler, hvis du kan fortælle mig det skal jeg ikke plage dig mere :)


Brugbart svar (0)

Svar #15
16. december 2010 af qktp (Slettet)

Det står faktisk i #8:

Du starter med F= m*x''(t) = -mg/L * x   , (Har du styr på hvorfor du starter med det?)

Du dividerer derfor med m på begge sider af lighedstegnet:

m*x''(t) = -mg/L * x  ->  x''(t) = -g/L * x

Dermed "forsvinder" massen ud af udregningen.


Svar #16
16. december 2010 af MariaBarnes (Slettet)

okay super, tak! jeg er med nu :) hehe. ja, jeg har styr på hvorfor jeg starter med den :)


Skriv et svar til: HJÆLP virkelig! haster differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.