Matematik

Differentiering uden hjælpemidler

23. december 2010 af holm1990 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

 Hej kunne virkelige godt tænke mig at vide hvordan man differentierer 8x^8x og hvilke regler der skal bruges, når man ikke må bruge en lommeregner...

på forhånd tak! ;)


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. december 2010 af Krabasken (Slettet)

Vi mangler lidt regnetegn og/eller parenteser i dit udtryk -


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. december 2010 af pensionist (Slettet)

Differentier først mht. x i eksponenten, derefter mht. x som grundtal.


Svar #3
24. december 2010 af holm1990 (Slettet)

(8*x)^(8*x)


Svar #4
24. december 2010 af holm1990 (Slettet)

synes bare ikke jeg kan få det til at give det min lommeregner siger, ligemeget hvordan jeg gør... det er vel noget med at bruge en indre-ydre-differentiering ville jeg næsten tro, men det giver ikke det samme


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Vi har

f(x) = (8x)8x = e8x·ln(8x) , så

f'(x) = e8x·ln(8x)·(8x·ln(8x))'

      = e8x·ln(8x)·(8·ln(8x) + 8x·8/(8x))

      = e8x·ln(8x)·(8·ln(8x) + 8)

      = 8·(8x)8x·(ln(8x) + 1)

Med g(x) = xx = ex·ln(x) , fås

g'(x) = ex·ln(x)·(x·ln(x))'

        = ex·ln(x)·(ln(x) + 1)

        = xx·(ln(x) + 1),

df(x)/dx = 8·df(x)/d(8x) = 8·dg(8x)/d(8x) = 8·(8x)8x·(ln(8x) + 1) 


Svar #6
25. december 2010 af holm1990 (Slettet)

 Tak skal du have! lige hvad jeg manglede 


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. december 2010 af pensionist (Slettet)

#5
Jeg har løst opgaven på den måde, jeg har antydet i #2.
Men jeg savner en forklaring på, hvorfor den metode giver det rigtige resultat.
Udregning vedlagt.
Der mangler måske nogle gangetegn, men alle parenteserne skule være der.
 

Vedhæftet fil:Difff.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #8
26. december 2010 af pensionist (Slettet)

#5

Kommenter venligst vedhæftede fil


Brugbart svar (1)

Svar #9
26. december 2010 af pensionist (Slettet)

Om igen

Vedhæftet fil:Difff_2.pdf

Brugbart svar (2)

Svar #10
26. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det er kædereglen, der anvendes her:

Med y(t) = h(g(t);f(t)) fås

dy/dt = ∂h/∂x(g(t);f(t))·g'(t) + ∂h/∂y(g(t);f(t))·f'(t)


Brugbart svar (1)

Svar #11
26. december 2010 af pensionist (Slettet)

Tak for svaret.

Din notation for dy/dx, må være noget der er indført efter jeg gik ud af skolen, men jeg forstår meningen.


Brugbart svar (2)

Svar #12
26. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#11

Der er tale om de partielle afledede af en funktion af to variable h = h(x,y) .


Brugbart svar (2)

Svar #13
26. december 2010 af pensionist (Slettet)

It is nobler to declare oneself wrong than to insist on being right - especially when one is right.
Friedrich Nietzsche, Thus Spoke Zarathustra
Jeg holder meget af Nietzsche, men jeg er et stædigt gammelt æsel, så jeg fortsætter.
 

Med y(t) = h(g(t);f(t)) , hvordan kommer x så ind i billedet?

Jeg ville tro at dy/dt =(∂h/∂g)·(∂g/∂t) +  (∂h/∂f)·(∂f/∂t)


Brugbart svar (2)

Svar #14
26. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#13

Det kommer ind ved, at h = h(x,y) er en funktion af to variable, og x = g(t) og y = f(t) . Og det er forkert at bruge partiel differentiationstegnet ved de afledede af g og f, da disse er funktioner af een variabel, derfor er det dg/dt og df/dt.


Brugbart svar (2)

Svar #15
26. december 2010 af pensionist (Slettet)

#14

Rettelse:
dy/dt =(∂h/∂g)•(dg/dt) + (∂h/∂f)•(df/dt)


Det er notationen i #10 jeg ikke forstår
dy/dt = ∂h/∂x(g(t);f(t))•g'(t) + ∂h/∂y(g(t);f(t))•f'(t)
 

Jeg læser det som x og y begge er funktioner af g(t) og f(t)


Brugbart svar (1)

Svar #16
26. december 2010 af pensionist (Slettet)

Ignorer #15

Jeg har decifreret det. Jeg ser nu at det skal læses som x=g(t) og y=f(t)

Jeg ikke tidligere stødt på den notation, og synes den er lidt vanskelig at læse.

 ∂h/∂x(g(t);f(t)) er den afledede af h mht. x idet x= g(t), så det svarer til  ∂h/∂g

 Skrevet helt ud ∂h(g(t),f(t))/∂g(t)
 

Tak for hjælpen -

Mistakes show us what we need to learn.
Peter McWilliams
 


Skriv et svar til: Differentiering uden hjælpemidler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.