Matematik

2. gradsligninger

03. januar 2011 af ACBorup (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Er der nogen der kan hjælpe med denne opgave?
Om et 2. grads polynomium oplyses, at det har rødderne 5 og 9, samt at punktet (7,4) ligger på dets graf.

Find forskriften for polynomiet.

Jeg kan vel sætte det ind i formlen a(x-x1)(x-x2), men hvordan finder jeg nu a?


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. januar 2011 af jonasahe (Slettet)

Du kender de to rødder, så dem kan du sætte ind som x1 og x2 i den formel som du helt rigtigt selv har skrevet. Så bruger du dit punkt. Der sætter du 7 ind på x's plads og 4 ind på f(x)'s plads, og så skriver du bare følgende ind på din lommeregner eller i TI-interactive 

solve(4=a(7-5)(7-9),a)

Du kan også regne den analytisk, men det er nemmere at løse den på lommeregneren. 


Svar #2
03. januar 2011 af ACBorup (Slettet)

Mange tak;)

Kan det passe at forskriften bliver f(x) = -2x^2-8x-90? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. januar 2011 af jonasahe (Slettet)

 Man skal stadig bruge den forskrift der hedder f(x)=a(x-x1)(x-x2). Den er lige så rigtig som den "klassiske" forskrift som hedder f(x)=ax^2+bx+c. Jeg udregnede a, og fik den til -1. 

Derfor hedder forskriften f(x)=-(x-5)(x-9)

Man kan også skrive f(x)=-1(x-5)(x-9), men 1-tallet er ikke nødvendigt. Det vigtige er at det er minus! 

Bare sig til, hvis du ikke forstår det. 


Svar #4
03. januar 2011 af ACBorup (Slettet)

 Okay, jeg tror godt jeg forstår det. 

Kan det passe forskriften bliver f(x) = -x^2+14x-45? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. januar 2011 af dfriisr (Slettet)

Jonasahe:

Det gælder jo blot om at gange parenteserne ud, hvis først du har hvad du skal have. ax^2+bx+c er altid foretrukken.


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. januar 2011 af jonasahe (Slettet)

Det vil jeg nu sige er en smagssag. Det er ikke desto mindre et faktum at f(x)=ax^2+bx+c=a(x-x1)(x-x2). Men du har da helt ret - man kan godt gange parenteserne ud, hvis man har lyst til det.   


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. januar 2011 af dfriisr (Slettet)

Jo, selvfølgelig vil dit resultat blive det eksakt samme - der er skam ingen fejl begået hvis man skriver det i faktoriseret form. :)


Svar #8
03. januar 2011 af ACBorup (Slettet)

 Nu er jeg lidt forvirret.

Jeg har fundet ud af at f(x) = -1(x+5)(x-9)

f(x) = (-x+5)(x-9)

derfor må f(x) være = -x^2+14x-45

Hvad er det forkerte i det?


Brugbart svar (1)

Svar #9
03. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Polynomiet er f(x) = -(x-5)(x-9) = -(x2 -14x +45) = -x2 + 14x - 45
                                    |
                                 minus


Svar #10
03. januar 2011 af ACBorup (Slettet)

 Okay så får vi endelig samme resultat.

Mange tak for hjælpen;)


Skriv et svar til: 2. gradsligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.