Matematik

Hjælp til opgave?

04. januar 2011 af Skutter (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Har en opgave jeg sidder og bøvler med..

Den lyder:

Kuglerne i et rør, som trækkes igennem, har en diameter på 7.6 cm.

Beregn rumfanget af det mellemrum, der er mellem 2 kugler i røret og angiv resultatet i liter. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Rumfanget af mellemrummet er lig med forskellen mellem rumfanget af (en cylinder med kuglens diameter d som diameter og med kuglens d diameter som højde) og rumfanget af (1 kugle med diameter d).

Vcyl = π·r2·(2r) = 2π·r3

Vkugle = (4π/3)·r3

hvor r = d/2 er kuglens radius.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Afstanden mellem to kugle-centrer = d = 7,6 cm

Rumfanget af dette stykke i røret = hπr^2 =

7,6 * π * 3,8^2 cm^3

Heraf fylder de 2 halvkugler (= 1 kugle) 4/3 * π * r^3 =

4/3 * π * 3,8^3 cm^3

Differensen mellem disse to tal = tomrummet ml. kuglerne

Husk 1000 cm^3 = 1 liter


Brugbart svar (2)

Svar #3
04. januar 2011 af OhFortuna (Slettet)

Jeg opfatter din spørgmål som

Radius af kuglen = radius af røret : r = 3,8 cm  ?

To kuglecentra har afstand : 7,6 cm

Rumfang rørdel : π(3,8)2 * 7,6 = 2π(3,8)3 cm3
rumfang kuglen : 4/3 π (3,8)3 cm3

Forskellen : 2/3π (3,8)3 cm3
Er det hvad du mener?


Svar #4
04. januar 2011 af Skutter (Slettet)

OhFortuna - Ja! :) Tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Hjælp til opgave?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.