Matematik

ligninger

05. januar 2011 af Kristina0 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Punktet (2,0) skal spejles i linien y= 3x + 4. Find billedpunktet!

billedpunkt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2011 af mathon

          L:  y = 3x + 4 ⇔ 3x - y + 4 = 0

          dist(L,(2,0))  =  (3·2 - 0 + 4)/√(32+(-1)2)  = 10/√(10) = √(10)

det spejlede punkts afstand til L
er så
               -√(10)        (da det ligger i L's negative halvplan)

dvs
                3x - y + 4 = -√(10)

                3x - y = -(√(10)+ 4)

 

det spejlede punkt  ligger på linjen med hældningskoefficient   -(1/3)  gennem (2,0)
hvoraf

                y = -(1/3)x + b

                0 = -(1/3)·2 + b

                b = (2/3)

                y = -(1/3)x + (2/3) ⇔ x + 3y = 2

det spejlede punkt
bestemmes af ligningerne

               3x - y = -(√(10)+ 4)  og  x + 3y = 2

hvoraf

               x = -(3√(10) + 10)/10 ≈  -1,95     og   y = (√(10) + 10)/10 ≈ 1,32

               (x;y) ≈ (-1.95 ; 1.32)


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Der har indsneget sig en lille fejl i #1

...

det spejlede punkts afstand til L
er så 
                    -√(10) (da det ligger i L's negative halvplan)

dvs
                (3x - y + 4)/√(10) = -√(10)  .... benyt ligningen på normeret form

hvoraf

3x - y +4 = -10

Spejlingspunktets koordinater (x ; y) findes da af

3x -y = -14   og x + 3y = 2, dvs

(x ; y) = (-4 ; 2)

En anden måde at se dette på er ved først at finde skæringspunktet mellem linien y = 3x+4 og normallinien gennem (2;0), altså linien y = -(1/3)x + 2/3 . Dette skæringspunkt er Q(-1 ; 1). Vektoren fra Q til P(2 ; 0) er da QP = (3 ; -1) . Vektoren fra Q til spejlingspunktet R er da QR = -QP = (-3 ; 1) , så stedvektoren til spejlingspunktet R er

OR = OQ + QR = (-1 ; 1) + (-3 ; 1) = (-4 ; 2)


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. januar 2011 af mathon

@ #2

                 ...godt og vågent set!!!             ;-)


Skriv et svar til: ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.