Matematik

Matematik-hjælp!

06. januar 2011 af Benjamin O (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej! er der nogen der kan hjælpe med mig denne her:

En funktion f er løsning til differentialligningen: dy/dx= x^3+1/y og grafen for f går gennem punktet P(2,4). - Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punkter P.

HVORDAN GRIBER JEG DET AN? :s


Brugbart svar (2)

Svar #1
06. januar 2011 af mathon

for x= 2  og  y = 4

    dy/dx = 23 + (1/4) = 8 + (1/4) = 8,25

           tangentligning
                                        y = (dy/dx)·(x-2) + 4


Brugbart svar (3)

Svar #2
06. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt differentialigningen til at beregne f'(2). Tangenten til grafen for funktionen f(x) i punktet (x0 , f(x0)) har ligningen

y = f'(x0)·(x - x0) + f(x0)

Det er således ikke nødvendigt at løse differentialligningen for at finde den pågældende tangent.


Svar #3
06. januar 2011 af Benjamin O (Slettet)

Okay , nu er jeg helt forvirret . Får to forskellige forklaringer, men kan ikke se det..


Svar #4
06. januar 2011 af Benjamin O (Slettet)

Skal jeg ikke bruge ligningen?


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

De to forklaringer i #1 og #2 er i virkeligheden enslydende. Og jo. Differentialligningen benyttes jo til at beregne tangenthældningen i punktet P(2,4).

Tangenten er fuldstændig bestemt ud fra et punkt , P(2,4) , og den hældningskoefficient. Dan tangenten skal være til grafen for en løsning til til differentialligningen i dette punkt, vil tangentens hældning i (2,4) være lig med differentialkvotienten f'(2), altså (dy/dx)(x=2) , som kan beregnes fra differentialligningen:

f'(2) = (dy/dx)(x=2,y=4) = x3 + 1/y = 23 + 1/4 = 8,25

Vi har altså f(2) = 4, f'(2) = 8,25 og kan så bestemme tangentens ligning.


Svar #6
07. januar 2011 af Benjamin O (Slettet)

men hvad er x og xo når jeg skal indsætte dem ind i tangentligningen?


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

x0 er x-koordinaten til det punkt, hvori tangenten er tangent til grafen for f(x), i dette tilfælde er x0 = 2, og x er den uafhængige variabel i tangentligningen.

x0 = 2

f(x0) = f(2) = 4

f'(x0) = f'(2) = 8,25

Tangentligning:

y = f'(x0)·(x -x0) + f(x0) , dvs.

y = 8,25·(x - 2) + 4 , eller

y = 8,25x -12,5


Brugbart svar (1)

Svar #8
08. april 2011 af leifgoldsmit (Slettet)

 det er altså forkert .... det er ikke  2^3 + 1/4 ... det er (2^3+1)/4

a=9/4


Brugbart svar (1)

Svar #9
09. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er ikke forkert, som opgaven er formuleret i #0. For at dit udtryk skulle være korrekt, skulle differentialligningen i #0 have været skrevet

dy/dx = (x3 + 1)/y

Som den er skrevet i #0, kan differentialligningen kun fortolkes som

dy/dx = x3 + (1/y)

og begge svar i #1 og #2 er enige i det synspunkt.

Det er op til opgavestilleren at sørge for, at parenteser er anvendt behørigt.

Men hvad der nu end var opgavestillerens forstilling om differentialligningen, er fremgangsmåden givet i svarene i #1 og #2 anvendelig.


Brugbart svar (1)

Svar #10
11. maj 2011 af acll (Slettet)

Lige for god ordens skyld vil jeg tilføje, at jeg sidder med samme opgave, og at #8 har ret i, at differentialligningen er formuleret som (x^3+1)/y. Det er personen, der skrev spørgsmålet i første omgang, der har formuleret sig forkert.

Men fremgangsmåden er selfølgelig stadig rigtig.


Brugbart svar (1)

Svar #11
11. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Så benytter man den korrekte differentialligning til at beregne f'(2) og indsætter i udtrykket for tangentens ligning.


Skriv et svar til: Matematik-hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.