Matematik

opgave

29. april 2005 af Liv2004 (Slettet)
Opgave 1)

Bestem en ligning for hver af asymptoterne til grafen for funktionen

f(x)= x+1 + (1)/(x+1)

løsning:

x+1 --> 0 for x --> -1

f(x) --> uendelig for x --> -1+
f(x)--> - uendelig for x --> -1-


ud fra alt dette kan vi se at y=x+1 og x=-1 er asymptoterne for ligningen.


Opgave 2)

en linje t, er tangent for to cirkler. Den lille cirkel har centrum i
O (0,0) og radius 1. Den store cirkel har centrum i C (4,0) og radius 2. Den
fælles tangent t for de to cirkler skærer førsteaksen i punktet A.
Bestem førstekoordinaten til A

Er der nogen der ved hvad man kan gøre her?

Opgave 3)

Gør rede for, at 3. gradspolynomiet

p(x)=1/3 x^3 – 3x^2 +40

Har netop ét nulpunkt.

Hvad skal man gøre her.

Jeg ved at man skal sætte p(x)=0

1/3 x^3 – 3x^2 +40 = 0

så ved jeg ikke hvordan man kan går videre?

Er der nogen der kan hjælpe mig med det!

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. april 2005 af Epsilon (Slettet)

Opgave 1)
Du bruger et forkert argument for den skrå asymptote. En skrå asymptote er en ret linie, som approksimerer grafen for f bedre og bedre, når |x| vokser. Vi skal således gøre rede for, at afstanden mellem grafen for f og en vis ret linie nærmer sig 0, blot |x| bliver vilkårligt stor.

Mere præcist ser vi, at

|f(x)-(x+1)| = |1/(x+1)|

og idet

|1/(x+1)| -> 0 for x -> ± infty

kan vi heraf slutte, at linien med ligning

y = x + 1

er skrå asymptote til grafen for f.

Opgave 3)
Bemærk at ifølge opgaveformuleringen;

"Gør rede for, at 3. gradspolynomiet

p(x) = 1/3*x^3 – 3x^2 + 40

har netop ét nulpunkt."

bliver du ikke bedt om at bestemme nulpunktet. Du skal blot gøre rede for, at p har præcis ét nulpunkt. Et argument kunne gå på først at bestemme monotoniforholdene for p.

//Singularity

Svar #2
29. april 2005 af Liv2004 (Slettet)

det er måske lidt nemmere hvis du kan se opgave 2)

du kan finde den her.

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer03/2003-8-8-UDEN.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. april 2005 af Duffy

Ang opg 2)

så er A's førstekoordinat

sqrt(2)

da vi jo har en ligebenet trekant i
trekant OAT, hvor T er t's tangentpunkt på den lille cirkel.


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #4
29. april 2005 af Duffy

Hmmm?

Jeg tror jeg er ved at være træt for idag for jeg mener at res må være
4/3 på af ensvinklede trekanter.
(tegningen snød mig)

Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. april 2005 af Epsilon (Slettet)

Opgave 2)
Lad os med T betegne tangentens røringspunkt med enhedscirklen og med P betegne røringspunktet med den store cirkel.
Da er trekanterne OAT og CAP tydeligvis ensvinklede.

Forstørrelsesfaktoren k er forholdet mellem cirkelradierne;

k = |CP|/|OT| = 2

Vi sætter |OA| = x og regner på hypotenuserne;

|OC| = |OA| + |AC| = x + 2x = 3x = 4 <=> x = 4/3

Førstekoordinaten til punktet A er lig |OA|, ergo

x_A = 4/3

//Singularity

Svar #6
30. april 2005 af Liv2004 (Slettet)

Opgave 2)
Lad os med T betegne tangentens røringspunkt med enhedscirklen og med P betegne røringspunktet med den store cirkel.
Da er trekanterne OAT og CAP tydeligvis ensvinklede.

Forstørrelsesfaktoren k er forholdet mellem cirkelradierne;

k = |CP|/|OT| = 2

Vi sætter |OA| = x og regner på hypotenuserne;

|OC| = |OA| + |AC| = x + 2x = 3x = 4 <=> x = 4/3

Førstekoordinaten til punktet A er lig |OA|, ergo

x_A = 4/3

Lige et lille spørgsmål til denne her opgave.

lAPl = lPCl dvs 2

og så kunne man finde lACl vha. pytagors

lACl^2 = lAPl^2 + lCPl^2
lACl^2 = 2^2 + 2^2
lACl = kvadratrod af (4+4)
lACl = 2* kvadratrod (2)

og så kan man finde A ved at trække lACl fra 4 og det giver ikke 4/3

Det kan godt være at jeg har lavet en lille fejl. Jeg lavede opgaven på den måde i går aftes så nu da jeg skulle til at sammenligne resultaterne kunne jeg se at de ikke passer med hinanden.

Opgave 3)

p(x)= 1/3 x^3 – 3x^2 + 40

p`(x)= x^2 – 6x

d=b^2-4ac = 6^2 * 4*1*0 =36

x = (-b± sqr(d)) / (2a)
x= (6±6) / (2)
x = 6 v x= 0

så har jeg bar valgt 3 vilkårlige værdier.

p`(-2)= 16
p`(2) = -8
p`(8) = 16

ud fra de beregnede værdier kan man se at p er:
p er voksende i intervallet )-infty ; 0) og i (6 ; infty (
p er aftagende i intervallet (0 ; 6)
p har maksimum i x=0
p har minimum i x=6

så forstår jeg ikke hvordan man kan komme frem til at p(x) kun har et nulpunkt.




Brugbart svar (0)

Svar #7
30. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#6:

Opgave 2)
Du påstår, at

|AP| = |PC| = 2

hvorved trekant CAP (og dermed også OAT, idet trekanterne er ensvinklede) er ligebenet. Men det er forkert. Du bliver formentlig snydt af figuren, som Duffy ligeledes blev det i går (jf. #4). Lad os antage, at de er ligebenede, dvs.

|OT| = |AT| = 1
|AP| = |PC| = 2

Da er

|OA| = sqrt(|OT|^2 + |AT|^2) = sqrt(2)
|AC| = sqrt(|AP|^2 + |PC|^2) = sqrt(8)

ifølge den Pythagoræiske Læresætning, og dermed

|OC| = |OA| + |AC| = sqrt(2) + sqrt(8) = 3*sqrt(2) > 4

Men dette er en modstrid, eftersom C har førstekoordinaten 4.

Opgave 3)
I henhold til fortegnsvariation og nulpunkter for f' har vi, at

p er voksende i ]-infty;0]
p har lokalt maksimum i x = 0
p er aftagende i [0;6]
p har lokalt minimum i x = 6
p er voksende i [6;infty[

Idet

p(6) = 1/3*6^3 – 3*6^2 + 40 = 4 > 0

er p strengt positiv for x >= 0, ifølge monotoniforholdene. Endvidere er

p(-4) = 1/3*(-4)^3 - 3*(-4)^2 + 40

p(0) = 40 > 0

og da f er kontinuert på [-4;0], sikrer Mellemværdisætningen, at der eksisterer et reelt tal s E ]-4;0[, således at

p(s) = 0

Dermed har p et nulpunkt, endda præcis ét nulpunkt, idet p er strengt voksende på ]-infty;0].

Er du med nu?

//Singularity

Svar #8
30. april 2005 af Liv2004 (Slettet)

ok! nu forstår jeg det!

TAK

Skriv et svar til: opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.