Matematik

2 ligninger med 2 ubekendte - matricer

07. januar 2011 af anddd (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,
Jeg sidder prøver at lære matrixregning da jeg skriver om det i srp, men jeg er gået lidt i stå.

Jeg har:
2x - 3y =   3
3x + y  = 10

Jeg har stillet totalmatricen op

2   -3     3
3    1   10

For at løse den ville jeg umiddelbart sige, at man skal dividere med 2 i første række for at få et 1-tal i øverste venstre hjørne. Men jeg ved ikke om det er rigtig, og hvordan jeg kommer videre ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. januar 2011 af peter lind

Det er en måde at gøre det på. Du skal dernæst trække 3*resultatet fra i den anden ligning.


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. januar 2011 af hihihej (Slettet)

Det betyder ikke så meget, at der lige præcis står 1 på første plads, det vigtigste er, at man får reduceret den til en trappematrix.

2 -3 3
3 1 10

ligger -3/2 gange række 1 til række 2

2  -3  3
0 5.5 5.5

Her kan du nu skrive ligningerne op.

2x-3y=3   <=> x=(3+3y)/2
5.5*y=5.5

Her er det nu nemt at aflæse, at y=1 og x=3

Pointe med at lave ligningerne om til en reduceret trappeform er, at ligningerne bliver lettere at løse og løsningsmængden ikke ændre sig ved rækkeoperationerne på totalmatricen. :)


Skriv et svar til: 2 ligninger med 2 ubekendte - matricer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.