Fysik

Frit fald med luftmodstand

09. januar 2011 af steefann (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude.

i denne uge skriver jeg srp om overstående emne. Jeg har fået tildelt et spørgsmål som jeg håber nogle kan hjælpe mig med..

Spørgsmålet lyder:

- Giv mindst to eksempler på situationer, hvor luftmodstand spiller en væsentlig rolle for et legemes bevægelse, og gør rede for hvilke faktorer, der har indflydelse på luftmodstandens størrelse.

Håber der sidder nogle eksperter i blandt der kan hjælpe

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2011 af peter lind

Det spiller en rolle, når luftmodstanden bliver meget stor. En bombe nedkastet fra et højtflyvende fly, når en maksimumhastighed . Accelerationen bliver 0 fordi gnidningsmodstand og tyngdekraft ophæver hinanden. Et andet åbenlys eksempel er faldskærm.


Svar #2
09. januar 2011 af steefann (Slettet)

Okay tak.

Det vil jeg inddrage i min opgave..

Er vi enige om at tværsnit arealet på legemet også har stor indflydelse..

Hvad med evt. den måde luften strømmer på?. Altså Jetstrømme osv.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. januar 2011 af peter lind

Både form og tværsnitarealet har betydning. Formens indflydelse er netop at den påvirker den måde luften strømmer på.


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. januar 2011 af mette48 (Slettet)

Luftens tryk spiller vel også ind.

I et lufttomt rum falder en ting hurdigere end den gør hvis der er luft omkring den.

Mon ikke modstanden bliver større hvis "luften er mere massiv". Altså at der er flere molekyler på litter, hvilket vel er det samme som at trykket er større.


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. januar 2011 af hippo746 (Slettet)

Jeg skrev dette under indlægget "formel for skråt kast med luftmodstand"

Du mangler lidt

D = 0,5*ρ · Cd · A*v^2

hvor ρ =1,21 kg/m^3 er luftens densitet

A = tværsnitsareal og

Cd = dragkoefficienten der er afhængig af Reynolds tal og luftens viskositet

se evt. http://www.acoustoscan.com.au/ISSS/Free%20Flight%20Aerodynamics%20of%20Sports%20Balls%20II.pdf
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. december 2012 af therkill (Slettet)

Det afhænger også af massen i stor grad, da luftmodstanden påvirker et legeme opad. Det vil sige at et objekt der bliver trykket ned med 100N imodsætning til 400N vil have en Fres=o hurtigere end objektet med 400N. Objektet vil stadig have en acceleration på 400n/73kg=5,48 m/s^2.

Udregningen er blevet udregnet med Newtons 2.lov F=m*a

Hvor F er kraft målt i N, m er massen og a er tyngdeaccelationen. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. december 2012 af peter lind

Du blander 2 ting sammen. Luftmodstanden er faktisk uafhængig af masse, I dit eksempel med et frit fald er tyngdekraften derimod afhængig af massen og dermed bliver den resulterende kraft afhængig af massen.


Skriv et svar til: Frit fald med luftmodstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.