Matematik

Skæring mellem linjer, parameterfremstilling HJÆLP

09. januar 2011 af 1518854 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Opgaven lyder således: 

I et koordinatsystem i planen er linjen l givet ved ligningen -x+2y+2=0 og linjen m er givet ved parameterfremstillingen 

x= -2-2s og y= 10+3s, s er mængde i R

Beregn koordinatsættet til skæringspunktet mellem l og m 

Hvordan gør jeg det??:(


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2011 af mathon

    m:       
              3·x = 3·(-2 - 2s)
              2·y = 2·(10 + 3s)

             3x = -6 - 6s
             2y = 20 + 6s                      ligningerne adderes

    m:    3x + 2y = 14

 Beregn koordinatsættet
 til skæringspunktet
 mellem
                             l:    x - 2y = 2
 og
                          m:   3x + 2y = 14


Svar #2
09. januar 2011 af 1518854 (Slettet)

 undskyld forstår det ikke. skal jeg sætte x eller y for m, ind i linjen for l??


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. januar 2011 af mette48 (Slettet)

parameterfremstillingen for m eraf #1 omskrevet til funktionen for linien m som er 3x+2y=14

Du har nu 2 ligninger for linierne m og l. Find skæringspunktet for disse to linier


Svar #4
09. januar 2011 af 1518854 (Slettet)

 jamen forstår ikke hvordan der er kommet frem til 3x+2y=14??


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Den fremkommer ved at eliminere s af parameterfremstillingen, som det fremgår i #1.
Isoler s i ligningen for x og indsæt det i ligningen for y.


Svar #6
09. januar 2011 af 1518854 (Slettet)

 jamen hvis jeg isolerer s i x gir det så ikke 4x?


Brugbart svar (1)

Svar #7
09. januar 2011 af mathon

brug modsatte koefficienters metode;
som gjort i
#1                                                                                            (kaldes lige store koefficienters metode)


Svar #8
09. januar 2011 af 1518854 (Slettet)

 det kan jeg godt se. men hvor kommer f.eks. 14 fra??


Brugbart svar (1)

Svar #9
09. januar 2011 af mathon

             

              -6+20 = 14


Svar #10
09. januar 2011 af 1518854 (Slettet)

 ah:)

men hvis jeg skal skrive det så min lærer forstår hvad jeg har gjort, fra start af, hvad skal jeg så skrive??


Brugbart svar (1)

Svar #11
09. januar 2011 af mathon

    m:      x = -2 - 2s                                                multipliceres med 3
              y = 10 + 3s                                              multipliceres med 2

    m:       
              3·x = 3·(-2 - 2s)
              2·y = 2·(10 + 3s)

             3x = -6 - 6s
             2y = 20 + 6s                                             ligningerne adderes

    m:    3x + 2y = 14

 Beregn koordinatsættet
 til skæringspunktet
 mellem
                             l:    x - 2y = 2
 og
                          m:   3x + 2y = 14                          ligningerne adderes

                                 4x = 16

                                 x = 4                                     som indsat i   l: x - 2y = 2   giver

                                 4 - 2y = 2

                                 y = 1

 skæringspunkt
                                S = (4,1)


Svar #12
09. januar 2011 af 1518854 (Slettet)

 mange tak! men hvordan kommer du fra 

3x=-6-6s og 2y=20+6s til 3x+24=14 ?? hvor blir s'et af??


Brugbart svar (1)

Svar #13
09. januar 2011 af mathon

                            3x + 2y                             =        -6 - 6s + 20 + 6s

                       summen af venstresiderne  =  summen af højresiderne


Brugbart svar (1)

Svar #14
09. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

I:  x = -2 -2s
II: y = 10 + 3s

Af I fås 2s = -2 -x eller s = -1 -(1/2)x , der indsat i II giver

y = 10 + 3(-1 -(1/2)x) = 10 -3 -(3/2)x = 7 -(3/2)x eller

2y + 3x = 14


Svar #15
09. januar 2011 af 1518854 (Slettet)

 men hvordan går du fra 7-(3/2)x til 2y+3x = 14 ?? kan slet ikke forstå hvor 14 kommer fra?


Svar #16
09. januar 2011 af 1518854 (Slettet)

 ah! undskyld jeg har forstået det nu:)


Skriv et svar til: Skæring mellem linjer, parameterfremstilling HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.