Kemi

Trække reciprokke brøker fra hinanden

11. januar 2011 af Bethsen (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej derude!

Jeg er ved at beregne ækvivalentvægten af nitrat i et stof (A), og indtil videre kender jeg stoffets ækvivalentvægt af nitrogen i alt og af ammoniak.

Det her er mest et regnespørgsmål, så FYI er enhederne på ækvivalentvægt. g(stof) / mol(komponent, og det jeg leder efter er altså g(A) / mol(NNO3).

Jeg ved, at Æ(Ntotal) = 51,7 g(A)/mmol(N), 

og Æ(NH3) = 65 g(A)/mmol(NH3)

Problemet er, at man ikke kan trække brøkerne fra hinanden, fordi nævneren ikke er ens, og jeg skal derfor have fat i de reciprokke brøker - men hvordan søren gør jeg det? Ved godt det burde være pænt simpelt, men jeg er virkelig træt, og har siddet længe med den her opgave, og synes det er smadder træls hvis et regneproblem skal hindre min kemiaflevering.

På forhånd tak. 


Svar #1
11. januar 2011 af Bethsen (Slettet)

 Lige en tilføjelse - jeg ved godt at den reciprokke værdi af R er lig 1/R, men er det virkelig bare det?

Så 1/Æ(NH3) - 1/Æ(Ntotal) = 1/Æ(NO3)?

Og i så fald, er det så rigtigt at (1/Æ(NO3))2 = Æ(NO3) ?

I know, I know, jeg er lidt rusten i grundmatematikken. :P 


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. januar 2011 af NejTilSvampe

 Jeg er ikke en haj til kemi, så jeg ved ganske enkelt ikke hvad det er du prøver på. MEN

1/R1 - 1/R2    her trækker du reciprokken af R1 og R2 fra hinanden.

1/R1 - 1/R2 = (R1-R2)/(R1*R2) 

#1 - Udover det, er dette udsagn ikke korrekt nej:

(1/Æ(NO3))2 ≠ Æ(NO3)

(1/Æ(NO3))2 = 1/(Æ(NO3))2 = Æ(NO3)-2   --- som jo er noget vrøvl, i denne sammenhæng. Så lad vær med at sætte det i anden.

Håber det hjalp en smule.


Svar #3
12. januar 2011 af Bethsen (Slettet)

Tak, det bekræftede i hvert fald det jeg fandt ud af selv, så det hjalp i hvert fald. ;)


Skriv et svar til: Trække reciprokke brøker fra hinanden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.