Matematik

ligning for tangent

13. januar 2011 af elissa92

Håber, jeg kan få hjælp.

Ligningen x2 - 6x + y2 - 8y = 0, fremstiller en cirkel, og punktet (-1,7) er beliggende på cirkelperiferien.

Bestem ligningen for tangenten til cirklen i (-1,7).

Jeg har fundet cirklens centrum (3,4) og radius = 5.

På forhånd tak.


Svar #1
13. januar 2011 af elissa92

Jeg har gjort det på følgende måde, men jeg får ikke det korrekte svar. Hvad har jeg gjort forkert?

dx2/dx - d6x/dx + dy2/dy * dy/dx - d8y/dx = 0 og  jeg får 2x - 6 = 0

Hvis jeg nu har gjort det rigtigt, hvordan skal jeg så komme videre?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. januar 2011 af Arthur Dent (Slettet)

Hej

Jeg ville gribe det an på en lidt anden måde.

1) Bestem hældninigen for ligningen der går gennem centrum (3,4) og røringspunktet (-1,7).

2) Tangenten står (per definition) vinkelret på linjen bestemt i 1)

3) Der gælder: atangent = -1 / aradius , hvor a er hældningskoefficienten. aradius er bestemt i 1)

4) Bestem skæringen med 2. aksen, b, ved at indætte (x,y) = (-1,7) i y = atangent * x + b

Håber det hjalp.


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. januar 2011 af mathon

           en cirkel med ligningen
                                                                                    (x-a)2 + (y-b)2 = r2

eller af tangentmnemotekniske grunde
skrevet
                                                                                    (x-a)(x-a) + (y-b)(y-b) = r2

har i (xo,yo) tangenten
med ligningen
                                                                                    (xo-a)(x-a) + (yo-b)(y-b) = r2

          dvs
                                                                                    (-1-3)(x-3) + (7-4)(y-4) = 25

                                                                                    -4(x-3) + 3(y-4) = 25
                                                                                   
                                                                                    -4x + 12 + 3y - 12 = 25

                                                                                    -4x  + 3y  = 25  ⇔  y = (4/3)x + (25/3)
 

                                                                                    


Skriv et svar til: ligning for tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.