Matematik

eksponentiel vækst

14. januar 2011 af Quijote (Slettet)

På en bestemt fabrik er antallet af producerede enheder siden 2005 faldet med 3% om året. I 2005 producerede fabrikken 126000 enheder.

a) Indfør passende betegnelser, og opstil en formel, der beskriver udviklingen i antallet af producerede enheder pr. år i årene efter 2005.

Jeg er kommet så langt som at tro at jeg har fat i eksponentiel vækst. Mere ved jeg ikke. Hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Eller eksponentielt henfald. Kald antallet af producerede enheder pr år for y og antallet af år siden 2005 for x. Udviklingen kan da beskrives ved et udtryk af formen

y = b·ax

Bestem a og b ud fra oplysningerne i opgaven. Hint: b er antallet af producerede enheder i det år, der svarer til x = 0.


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

2005 ( = år 0): 126000 enh. Derefter -3% pr år

y = b * a^x

b = 126000

a = (1-0,03)

y = 126000 * 0,97^x


Skriv et svar til: eksponentiel vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.