Matematik

Matematik problemopgave

17. januar 2011 af Xman1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Er der nogen som kan hjælpe mig igang med den her opgave ?

Opgaven er vedhæftet som billed :)

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Svar #1
17. januar 2011 af Xman1 (Slettet)

Jeg har mest brug for hjælp til opgave C.


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. januar 2011 af NejTilSvampe

 du har ligningen for cirkelbuen f(x). Tæl først hvor mange stolper der er så du kan beregne deres x-koordinat.

Så siger du at længden af en vilkårlig stolpe er 

l = 40 - f(x0)


Svar #3
17. januar 2011 af Xman1 (Slettet)

 Der er ialt 12 stolper. 

men resten forstår jeg ikke ? kan du ik prøve at give et eksempel ?


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. januar 2011 af mette48 (Slettet)

Når det mest er C du har brug for hjælp til, går jeg ud fra at du har ligningen for cirklen, denne kaldes i det følgende f(x).

Søljerne er anbragt med 10 som mellemrum

Søjlehøjde g(x)=40-f(x)


Svar #5
17. januar 2011 af Xman1 (Slettet)

 Jeg har ikke lavet nogen af opgaverne. 

Jeg skal sådan set kun lave opgave c, så kan du ikke hjælpe mig med den hvis du kan ? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. januar 2011 af NejTilSvampe

 #5 - jo, hint: lav a og b først =)


Svar #7
17. januar 2011 af Xman1 (Slettet)

Har ikke fået besked på at lave dem, kun C


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. januar 2011 af NejTilSvampe

 Xman1 - det har du sagt. Men jeg ser ingen måde du kan løse den på uden at kende den før nævnte f(x) som du skal finde i b). Og for at finde den skal du helst kende radius som du finder i a).

Så løs a) og b) først.


Svar #9
17. januar 2011 af Xman1 (Slettet)

Der må være en anden løsning til at beregne den opgave :/ 

Har vedhæftet den opgave. Prøv at se om du kan løse den. 

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Svar #10
17. januar 2011 af Xman1 (Slettet)

 Men hvordan løser man så opgave A :/ ? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. januar 2011 af NejTilSvampe

 #9 - her ville jeg også finde krumningen, det er bare en parabel istedet. Jeg har desuden haft den bog i sin tid så er velkendt med den opgave :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. januar 2011 af NejTilSvampe

 #10 - Du kan aflæse det direkte fra figuren, det er 20.


Svar #13
17. januar 2011 af Xman1 (Slettet)

 siger du at cirkelbuens radius er 20 ? 

hvis du mener det er svaret til opg a så kan jeg ligeså godt sige nu at det er forkert..


Brugbart svar (0)

Svar #14
17. januar 2011 af NejTilSvampe

 ah jeg tænker på pilhøjden. Men så kan du bruge pilhøjden til at finde radius. 

h = r*(1-cos(½v)) <=> r = 20 / (1-cos(½v))

Men du kan også udnytte korden  

k = 2*r*sin(½v) <=> r = k/2sin(½v)


Svar #15
17. januar 2011 af Xman1 (Slettet)

 jeg kan ikke rigtigt få løst opgaven :/


Brugbart svar (0)

Svar #16
17. januar 2011 af NejTilSvampe

 h = r(1-cos(½v)) <=> r = h/(1-cos(½v))

k = 2rsin(½v) <=> ½v = arcsin(½k/r)

Se side 145 i Teknisk Matematik af Preben Madsen

Ved "løsning" af ligningssystemet mht. r fås:

r = h/(1-cos(arcsin(½k/r))

h = 20 , k = 50+50 = 100 

solve mht. r. Denne type ligninger kan ikke løses analytisk.

så har du løst a)


Svar #17
17. januar 2011 af Xman1 (Slettet)

hvad er vinklen ?


Brugbart svar (0)

Svar #18
17. januar 2011 af NejTilSvampe

Det er sådan set underordnet da det går ud med sig selv :) Men rent grafisk er det den vinkel hvor du kan tegne en ligebenet trekant i cirklen hvor de to ligeben er radius og den sidste side er korden til cirkelafsnittet. 


Brugbart svar (0)

Svar #19
17. januar 2011 af NejTilSvampe

 Ikke sikker på om du er med så jeg fortsætter lidt.

Vi kom fra at Ligningssystemet :

h = r(1-cos(½v))  og  k = 2rsin(½v)

Medfører : 

r = h/(1-cos(arcsin(½k/r))

Vi har k = 100 og h = 20  så vi kan solve mht. r.

r = 20/(1-cos(arcsin(50/r)) => r = 72,50

------------------

Centrumets x-koordinat må være 0. Mens y-koordinatet er 20-r = -52,50

C(0;-52,5)

så cirklens ligning må være

x^2 + (y + 52,5)^2 = 72,5^2

------------------

isolér  y i cirklensligning (den positive del) og du får den øverste halvcirkel vi kalder f(x).

og find stolpernes længde ved  L(x) = 40 - y

------------------

Tror det er sådan den skal løses mvh. 


Skriv et svar til: Matematik problemopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.