Matematik

opgave uden hjælpemidler

19. januar 2011 af misshj (Slettet)

Funktionen f (x)=b* x^a opfylder, at
og .
f (2)= 2 og f (4)=16
Bestem tallene a og b.

er der nogen der kan hjælpe med denne?

bemærk uden hjælpemidler


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2011 af dnadan (Slettet)

Der er tale om en eksponentielfunktion.

Se understående dokument for eksempel

(Side 2 for anvendte formler og side 4, eksempel 2 for et meget konkret eksempel)


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. januar 2011 af peter lind

Hvad står der ? f(2) = 2   2*f(4) =16 eller f(2) =22, f(4) = 16?

Sæt de pågældende værdier ind i funktionsudtrykket. Det giver 2 ligninger med 2 ubekendte, som du må løse. Hvis du dividerer de 2 ligninger med hinanden går b ud, så du kun har en ubekendt.


Svar #3
19. januar 2011 af misshj (Slettet)

kan du vise mig hvordan man gør det?


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. januar 2011 af peter lind

Jeg er som nævnt ikke klar over hvilken funktionsværdier du har så jeg bruger her en helt tilfældigt f(3) = 6. sætter du det ind får du b*3a = 6


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. januar 2011 af SuneChr

#1   Der er vel tale om et a'te grads polynomium?  #2 Ja, 2 ligninger med 2 ubekendte.


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. januar 2011 af dnadan (Slettet)

Hovsa, glem mit indlæg, må have sovet, da det må være tydeligt, at der ikke er tale om en eksponentiel funktion. Jeg beklager forvirringen!


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. januar 2011 af SuneChr

(I)     2  =  b * x2

(II)  16  =  b * x4


Svar #8
19. januar 2011 af misshj (Slettet)

Funktionen f (x)=b* x^a opfylder, at
og .
f (2)= 2 og f (4)=16

det er mine værdier


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. januar 2011 af dnadan (Slettet)

#7 Mon ikke det er

(1) 2=b*2a

(2) 16 =b*4a

Dette ligningssystem løses for a og b.


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. januar 2011 af SuneChr

Hov #7. Den er vist gal ------- 


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. januar 2011 af SuneChr

Godt  #9


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. januar 2011 af SuneChr

Tak for kampen :)  :)  :)


Svar #13
19. januar 2011 af misshj (Slettet)

#9

#7 Mon ikke det er

(1) 2=b*2a

(2) 16 =b*4a

Dette ligningssystem løses for a og b.

er det det eneste jeg skal skrive?


Brugbart svar (0)

Svar #14
19. januar 2011 af dnadan (Slettet)

Det er indledningen på dine beregninger, nu skal du jo løse ligningsystemet! (Ellers har man intet lavet af opgaven!)


Svar #15
19. januar 2011 af misshj (Slettet)

Okay, jamen jeg forstår bare ikke rigtigt hvordan jeg kommer videre, jeg har ikke fuldt godt nok med de sidste lektioner jeg har haft.


Brugbart svar (0)

Svar #16
19. januar 2011 af dnadan (Slettet)

Du kan fx sige

Ligning 2 delt med ligning 1, dvs.

16/2=(b*2a)/(b*4a)=2a/4a=(2/4)a, find nu a.

Når a er fundet, kan denne værdi indsættes i enten (1) eller (2), hvorved b kan findes.


Svar #17
19. januar 2011 af misshj (Slettet)

jamen hvordan finder jeg a?


Brugbart svar (0)

Svar #18
19. januar 2011 af dnadan (Slettet)

Du har

16/2=8=(1/2)a, prøv at kigge i din bog under logaritmer, så vil du se hvordan sådan en løses :-)


Svar #19
19. januar 2011 af misshj (Slettet)

hmm..jeg kan ikke rigtigt finde noget svar i bogen..


Svar #20
19. januar 2011 af misshj (Slettet)

?


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.