Matematik

Matematik, matrix

04. maj 2005 af ninnacaroline (Slettet)
Jeg sidder og bakser med lidt matematik. Vi har fået udleveret et stykke papir med alt hvad vi skal op i til skriftlig matematik. Men der var et emne jeg gik glip af, og nu er jeg lidt på herrens mark, eftersom at min lærer ikke vil hjælpe mig.

problemet er matrix-matematik (vha. TI 89 lommeregner) 2 punkts regning.
Der er på papiret et skema:
x y
3 12
7 16
10 ?
? 40

Besvar spørgsmålstegne i tilfælde af: en linæer model, en eksponientiel model (med doublingtime) og en power model.

Det samme gælder senere med en quadratic og en cubic model, men dem har jeg nogenlunde styr på.

(Nogen af udtrykkene har nok et andet navn på dansk.)

Nogen der kan hjælpe med det ?

Brugbart svar (1)

Svar #1
04. maj 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

Øhhh ... det er ret uforståligt, hvad det er du skal.

Brugbart svar (1)

Svar #2
04. maj 2005 af Darwin (Slettet)

Morsomt at høre fra en IB'er. Og du vil læse psykologi. Sødt.

Brugbart svar (1)

Svar #3
04. maj 2005 af mate-mat (Slettet)

Altså du skal finde x-vårdien og y-værdien?? Linæer model, vil det sige en ret linie med forskriften, f(x)=ax+b?

Så skal du bare finde a og b v.h.a. de andre koordinatsæt du har.

altså: a= (y(2)-y(1))/(x(2)-x(1))
b kan findes ved at indsætte et koordinatsæt fx. (3,12) på x's og y(f(x))'s plads, plus dit a og derefter isolere b.
Når det er gjort gar du forskriften, hvor du kan sætte det x ind som du kender og få det y du mangler. Modsat gør du, når du skal finde x, altså isolere.

Brugbart svar (1)

Svar #4
04. maj 2005 af Waterhouse (Slettet)

Ligeledes har du en formel til at finde forksriften for en eksponentiel funktion. Du kender du to punkter (3,12) og (7,16), så du finder en forskrift og finder så bagefter f(10) og f(x)=40. Og så kan du selvf. også finde fordoblingstid.

Med power-model mener du potensfunktion eller hvordan?

Svar #5
04. maj 2005 af ninnacaroline (Slettet)

#3 okey. Det hjalp lidt. tak.

#2 Hvorfor det ?

#1 Jeg skal udfylde spørgsmålstegnenes pladser. I de tilfælde der er nemt ovenfor.

Brugbart svar (1)

Svar #6
04. maj 2005 af Waterhouse (Slettet)

(Ved forresten ikke helt hvad det her har med matrixer at gøre :) )

Svar #7
04. maj 2005 af ninnacaroline (Slettet)

#4 hvad angår power model er jeg helt tabt :s Ude i det fjerne kan jeg se papirerne, men jeg kan ikke finde sammenhængen med et 3 eller 4 punkts tilfælde. Men jeg tror at det er det, ja.

hvad mener du med f(10)?

Brugbart svar (1)

Svar #8
04. maj 2005 af Darwin (Slettet)

#6: det lyder fancy.

#5: Jeg har min afsluttende eksamen p.t. - math HL paper 2 i morges.

Svar #9
04. maj 2005 af ninnacaroline (Slettet)

#6 præcis :S det står i samme opgave beskrivelse som det andet hvor jeg er helt sikker på at det er matrix regning.
Det jeg har skrevet i #0, er det så koordinat geometri ?

Svar #10
04. maj 2005 af ninnacaroline (Slettet)

#8 Uh. IB2? Held og lykke med den.

Brugbart svar (1)

Svar #11
04. maj 2005 af Waterhouse (Slettet)

Du finder først en forskrift, der kommer til at blive på formen f(x)=b*a^x. Du ved at

b*a^3=12

og

b*a^7=16

Det er to ligninger med to ubekendte, som du kan finde. Når du har den forskrift sætter du, for at finde f(10), x=10 og regner ud hvad funktionsværdien bliver.

Svar #12
04. maj 2005 af ninnacaroline (Slettet)

#11 ah, okey, forstår det nu, tak :)

Brugbart svar (1)

Svar #13
04. maj 2005 af Waterhouse (Slettet)

Vil tro at du kan gøre det samme hvis det skal være en potensfunktion, forresten...så er forskriften bare b*x^a, men det løses jo på samme måde med at løse b*3^a=12 og b*7^a=16, og så gøre det samme som før.

Skriv et svar til: Matematik, matrix

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.