Matematik

Matematik hjælp... det haster!!!!

25. januar 2011 af LeylaDogan (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej allesammen...
Jeg er igang med denne opgave. Vil I ikke nok rette min opgave(regne måden), for jeg vil gerne vide, hvis jeg har regnet opgaven forkert... (Måden jeg har sat det op på)
På forhånd tak... :)

Jonas´ ugentlige mulige arbejdstider ser således ud:
*Onsdag kl: 14:00 - 17:30 
*Lørdag kl: 6:00 - 14:00
*Søndag kl: 12:00 - 17:00
2) I august måned arbejder han 2 onsdage, 2 lørdage og 2 søndag.
a. Hvor mange timer skal Jonas arbejde om onsdagen?
Antal timer om onsdagen: 14:00 - 17:00=3 timer og 30 minutter
b. Hvor mange timer skal Jonas arbejde i weekenden?
Antaltimer om lørdagen: 6:00 - 14:00= 8 timer
Antaltimer om søndagen: 12:00 - 17.00=5 timer
Antaltimer om weekend= 8+5=13 timer
c. Beregn hans timetal for august måned.
Timetal for august måned
2 onsdage: 3,30+3,30=6,6=6,60=7 timer
2 lørdage: 8+8=16 timer
2 søndage:5+5=10 timer
Antal timetal:7+16+10=33 timer
Jonas' timetal for august måneden er 33 timer

3) Timelønnen er 65 kr. Herudover får han et tillæg på 15 kr. for lørdagstimer og 20 kr. for søndagstimer.
a. Beregn Jonas´løn henholdsvis en lørdag og en søndag.
Jonas´ løn med tillæg
Lørdag: 8*15=120 kr(endheden er kroner ik)
Søndag: 5*20=100kr(endhenden er kroner ik)
b. Beregns hans løn om onsdagen.
Løn om onsdagen:3,30*65=214,5 kr(endheden er kroner ik)
c. Sammenlign hans løn om lørdagen med lønnen om søndagen.
Sammenligning af løn om lørdagen og søndagen.
Om lørdagen får Jonas 15 kr tillæg, hvorimod om søndagen får han 5 kr mere end lørdagen. Om lørdagen får han 120 kr. Om søndagen får han 100 kr.
Så Jonas får 20 kr mere om lørdagen.
d. Beregn, hvor meget han tjener på en weekend.
Lørdag + søndag; 120+100=220 kr
Jonas tjener 220 kr. på en weekend.
e. Beregn han indtægt i august måned. (Denne opgave forstår jeg ikke rigtig)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2011 af nicolai3460 (Slettet)

Det går fint indtil du går i gang med opgave 3:
Beregn hans løn hhv. lørdag og søndag:
Lørdag: 8*65 + 8*15 = ?
Søndag: 5*65 + 8*20 = ?

Du skal altså huske, at hans løn er grundlønnen (65) PLUS tillæg. Det samme gør sig gældende i opgave 3d.

I 3b skal du gange med 3,5, ikke 3,3. 30 minutter er det samme som en halv time, altså 0,5.
Løn om onsdagen: 3,5* 65 = ?

Alle enheder er i kroner.

Når du sammenligner de to skal du huske at nævne, at han naturligvis tjener mere på en lørdag, da han arbejder mere, men at timelønnen er højere om søndagen.

Og august måned er meget simpel;
Du har tidligere fundet ud af, hvad han tjener på hhv. onsdage, lørdage og søndage. I august måned arbejder han to af hver slags. Altså skal du bare lægge tallene sammen.

Håber du kunne bruge det ;)
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. januar 2011 af Mongomaniac (Slettet)

opgave 2a, skrivefejl, du har skrevet 14:00-17:00= 3timer og 30 du skal blot rette 17:00 til 17:30.

opgave 2b. Rigtig (det hedder i weekenden, og ikke om :])

opgave 2c. Regnemåden ville være 3 3/6 + 3 3/6=7 timer osv. ned af. Dine resultater er fine :)

Husk man kan altid regne med tid i 6dele og/eller 60dele.

opgave 3a

her tror jeg at du har misforstået opgaven. han får et tillæg på henholdsvis 15 og 20kr om lørdagen. Dvs. 65+15 eller 65+20 så derfor skal du i svar 1 skrive 8*(65+15)=640Dkr og svar 2 skrive 5*(65+20)=425Dkr

opgave 3b desværre forkert.

fremgangsmåden er lidt den samme som i 2c du skal sige 3 3/6 da tid er et andet talsystem.

så 3 3/6 * 65 = 227,5Dkr og ikke 214,5Dkr

opgave 3c igen har du jo brugt fejlene fra tidligere, så den er ikke rigtig. Her er din sammenligning omskrevet

Sammenligning af løn om lørdagen og søndagen.
Om lørdagen får Jonas 15 Dkr tillæg, hvorimod om søndagen får han 5Dkr mere end lørdagen i tillæg. Om lørdagen får han 640Dkr. Om søndagen får han 425 Dkr.
Så Jonas får 215Dkr mere om lørdagen.

3d. samme, du får fejlen med fra tidligere
svaret skal være 640+425=1065Dkr så han tjener altså 1065Dkr på en weekend.

3e. her skal du blot sige 2*65*3,5 + 2*8*(65+15) + 2*5*(65+20) = 3040Dkr er hans indkomst i august måned.

3.5 er det samme som 3 3/6


Skriv et svar til: Matematik hjælp... det haster!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.