Matematik

Matematik parameterfremstilling

04. februar 2011 af absoultly (Slettet) - Niveau: A-niveau

1) Undersøg. om punktet P ligger på linjen gennem A og B, når:
A(3,2,5), B(-1,4,7), P(-1,-2,13) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2011 af Duffy

Lav parameterfremstillingen for linien gennem A og B
 


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man kan også undersøge, om de to vektorer AB og AP er parallelle. Det er tilfældet, hvis vektoren AB×AP er lig med nulvektoren.


Svar #3
04. februar 2011 af absoultly (Slettet)

 Jeg forstår bare ikke helt det med parameterfremstillingen ... 

Hvad vil det i givent fald være ?? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Parameterfremstillingen til et punkt Q på linien gennem punkterne A og B ser således ud

OQ = OA + tAB , t ∈ R

Man kan så undersøge, om der findes et t1, så

OP = OA + t1AB

I #2 skal man udregne vektoren AB×AP og undersøge, om den er lig med nulvektoren.


Svar #5
04. februar 2011 af absoultly (Slettet)

 Altså - så man sætter 

Ej jeg kan ikke forstå det.... kan du prøve at regne det ud med tallene ?? 


Brugbart svar (2)

Svar #6
04. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Vi har

AB = (-4 ; 2 ; 2) og AP = (-4 ; -4 ; 8)

Hvis vektorerne skulle være parallelle, skulle der findes et tal s ≠ 0, så at AB = sAP . Det er klart, at det ikke er tilfældet. Vi har også

AB×AP = (24 ; 24 ; 24) ≠ (0 ; 0 ; 0)


Svar #7
04. februar 2011 af absoultly (Slettet)

 Men ABxAP = (24; 24; 24) , men så skal man jo gange det med AB vektor og AP vektor - hvilket begge giver 0, ergo må de jo være parallelle ? har jeg ikke ret eller er der noget jeg har misforstået


Brugbart svar (2)

Svar #8
04. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej, det skal ikke ganges yderligere. Krydsproduktet AB×AP er jo netop en vektor, der står vinkelret på både AB og AP . Hvis krydsproduktet af to egentlige vektorer er nulvektoren, er de to vektorer parallelle, og omvendt haves også, at krydsproduktet af to parallelle egentlige vektorer er lig med nulvektoren. Her har vi fundet, at AB×AP0 , og AB og AP er to egentlige vektorer; derfor kan vi slutte, at de to vektorer AB og AP ikke er parallelle, og derfor ligger punktet P ikke på linien gennem punkterne A og B.


Svar #9
04. februar 2011 af absoultly (Slettet)

 Nååår nu forstår jeg...

tusinde tak


Skriv et svar til: Matematik parameterfremstilling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.