Fysik

Diff. stedfunktion giver forskrift for hastighed?

07. februar 2011 af sand2752 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej

Jeg sidder og prøver at forstå teorien bag skråt kast. Og skal til en opgave. der beder mig om at finde forskrifterne for hastighedens x- og y-koordinat.

Jeg har brugt formlen: 

y = -(0,5g/(v0^2*(cos(a))^2))x^2+(sin(a)/cos(a))x

Min vinkel er 45 grader og begyndelsesfart er 10 m/s.

Jeg sætter tallene ind og differentierer den i TI-Interactive til: 1-0,1964x

Jeg sætter x = 1 og får 0,8036 m/s.

Det giver slet ikke mening for mig, da jeg vil mene at hastigheden ved x=1 er mere end 0,8 m/s, når begyndelsesfart er 10 m/s.

Nogen der kan hjælpe? Hvad gør jeg forkert?

Vedhæftet fil: Billede 1.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2011 af ForNoOne (Slettet)

Nu kender jeg ikke TI-interactive så godt, men har du TI-89??? Så prøv på den, husk at sætte lommeregneren til DEGREE, for ellers går det galt med cos og sin:P
Grafen er det en du selv har tegnet??


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. februar 2011 af hippo746 (Slettet)

x(t) = v0*cos(α)*t

y(t) = -0,5*g*t2 + v0*sin(α)*t

her ser du din hastighedskomposant i x-retningen er konstant og kun aftager i y-retningen. Skyldes at ovenstående formler er for kast uden luftmodstand.


Svar #3
07. februar 2011 af sand2752 (Slettet)

 Grafen er tegnet ud fra ligningen foroven på billedet.

Er TI-89 gratis?


Svar #4
07. februar 2011 af sand2752 (Slettet)

Jeg glemte at nævne, at vi ser bort fra luftmodstanden. Men stadig, hvordan kan det være at objektets fart ved x=1 er 0,8 m/s... Jeg har sikkert lavet en fejl, men jeg kan ikke selv se det.


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. februar 2011 af ForNoOne (Slettet)

TI-89 er en lommeregner som koster 1200kr så den er ikke just gratis:P
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. februar 2011 af mathon

se

Vedhæftet fil:kast.doc

Svar #7
07. februar 2011 af sand2752 (Slettet)

 Nå okay, jeg har en lommeregner der kan tegne grafer. Så det er nok den du mener :) Men jeg kan slet ikke udnytte den så meget, som jeg burde kunne.

Og tak for filen mathon - så prøver jeg lige at kigge på den.


Skriv et svar til: Diff. stedfunktion giver forskrift for hastighed?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.