Fysik

hastighed for en alfa-kerne

21. februar 2011 af Frook (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej jeg sidder med et spørgsmål om radioaktiv dosis det lyder sådan

En person der vejer 70kilo indtager ved et uheld 6mg af stoffet Th-229.
Vi antager at stoffet fordeler sig jævnt i kroppen og ikke udskilles.
Beregn den dosis personen modtager i løbet af et år

jeg har beregnet aktiviteten, men står lidt i stampe over Ekin for alfa kernen hvordan finder jeg frem til den?

håber der er nogen der forstår spørgsmålet, og kan lede mig lidt på vej!


Svar #1
21. februar 2011 af Frook (Slettet)

eller er jeg helt på det forkerte spor i forhold til opgaven?

på forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. februar 2011 af mathon

    22990Th udsendte α-partikler
                      har energien
                                                  4,689 MeV


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. februar 2011 af mathon

             A = k·No = ln(2)/(7,3·103 år)·(6·10-3 g)/(229 g/mol)·(6,02214·1023 mol-1) = 1,4982·1015 år-1

 modtaget årsenergi

             Eår = (1,4982·1015 år-1)·(4,689·106 eV) = 1077,56 J

             dosisår = (1077,56 J)/(70 kg) = 15,4 J/kg


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. februar 2011 af mathon

                4,689 MeV = 7,51216·10-13 J

                4 u = 4·((1/{NA})·10-3 kg} = 6,64216·10-27 kg

                (1/2)·m·v2 = E
hvoraf
                v = (2E/m)½  =  (2·(7,51216·10-13 kg·m2·s-2)/(6,64216·10-27 kg))½  ≈  1,5·107 m/s
 


Svar #5
21. februar 2011 af Frook (Slettet)

takker mange gange! utrolig stor hjælp!


Skriv et svar til: hastighed for en alfa-kerne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.