Fysik

Hookes lov

21. februar 2011 af desna (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Jeg har brug for en udledning af Hookes lov til min srp opgave, nogen der kan hjælpe mig?


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. februar 2011 af mathon

                       afbild den anvendte kraft F som en funktion af forlængelsen x
og du får
                       skalarligningen
                                                       F = k·x

som når
retningerne
medtages
giver
vektorligningen
                                                       F = -k·x         

                      


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. februar 2011 af janko (Slettet)

måske du kan bruge dette,

/ Ayhan


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. februar 2011 af mathon

teori:
                                              F = -k·x

                                              m·x '' = -k·x

                                              x '' = -(k/m)·x

                                              x ''(t) = -√(k/m)2·x(t)

med løsningen

                                              x(t) = c1·cos(√(k/m)·t) + c2·sin(√(k/m)·t)      som for
tan(θ) = (c2/c1)
giver
                                              x(t) = √c12+c22)·cos(√(k/m)·t - θ)                 som ofte bekvemt benyttes
på formen
                                              x(t) = A·sin(√(k/m)·t + β)                            med β = -θ - (π/2)

.............

til beregning af A og β
ud fra
begyndelsesbetingelserne
xo og vo
haves 
                                             xo = A·sin(β)      
                                             sin(β) = xo/A    

                                             v = x ' = √(k/m)·A·cos(√(k/m)·t + β)
                                             vo = √(k/m)·A·cos(β)
                                             cos(β) = vo/(A·√(k/m))
og dermed
                                             tan(β) = sin(β)/cos(β) = √(k/m)·(xo / vo)

dvs
                                             β = tan-1(√(k/m)·(xo / vo))
og
                                             A = xo / sin(β)
 

                                          


            
 

                    


                                    
 


Skriv et svar til: Hookes lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.