Matematik

Funktion og differentialregning!

26. februar 2011 af came (Slettet) - Niveau: B-niveau

I en model for væksten af en bestemt population er antallet af individer i populationen N som funktion af tiden t (målt i døgn) givet ved

N(t)= 2000/1 + 39 * e(-0,1 * t)

a) Bestem ved hjælp af modellen antallet af individer og væksthastigheden til tiden t= 0

B) Skitser grafen for N i intervallet (;100), og bestem det tidspunkt, hvor antallet af individer er 1000.

I opgave a ved jeg, at jeg skal differentiere den, men jeg er ikke sikker på hvordan.

Har i nogen forslag? 

Kunne det være:

N(t)= 2000/(1 + 39 * e(-0,1 * t)

N'T= -2000/(1 + 39 * e(-0,1 *t)^2 * (39 * e(-0,1 * t)) * (-0,1)

Hvad er næste skridt?


Brugbart svar (2)

Svar #1
26. februar 2011 af mathon

                 

                                 N '(t) = 0,00005·N(t)·(2000 - N(t))                   0 ≤ t ≤ 2000


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. februar 2011 af mathon

                     

                                         0,00005 = 0,1/2000


Svar #3
26. februar 2011 af came (Slettet)

Tak, men jeg forstår det stadigvæk ikke helt.

Bliver resultatet:

N(t)= 2000/(1 + 39 * e(-0,1 * t)

N'T= -2000/(1 + 39 * e(-0,1 *t)^2 * (39 * e(-0,1 * t)) * (-0,1)

N '(t) = 0,00005·N(t)·(2000 - N(t))

 0 ≤ t ≤ 2000

0,00005 = 0,1/2000

Er svaret på opgave a) så:

= 0,00005          ???

Og har jeg alle mellemregningerne med?

Så vidt jeg kan se er der 2 spørgsmål i opgave a)

Jeg skal bestemme antallet af individer og væksthastigheden til tiden t= 0

Hvilken en af disse er dette svaret på?


Brugbart svar (3)

Svar #4
26. februar 2011 af mathon

    til tiden t = 0

   antal individer:                N(0) = 2000/(1 + 39·e-0,1·0) = 2000/(1+39·1) = 2000/40 = 50

  væksthastigheden:          N '(0) = 0,00005·N(0)·(2000 - N(0))   =  0,00005·50·(2000 - 50) = 4,875


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. februar 2011 af mathon

tidspunktet for
                              N = 1000

                              2000/(1 + 39·e-0,1·t) = 1000

                              1 + 39·e-0,1·t = 2

                               39·e-0,1·t = 1

                               e-0,1·t = (1/39)

                               e0,1·t = 39

                               0,1·t = ln(39)

                               t = 10·ln(39)

                             


Svar #6
26. februar 2011 af came (Slettet)

Tak for hjælpen, men skal jeg regne videre eller har jeg fundet det endelige resultat?

Er det endelige resultat dette: t= 10 * ln(39)= 15,91     eller er det:      t= 10 * ln(39)                


Svar #7
26. februar 2011 af came (Slettet)

Er følgende svaret på opgave b) bortset fra, at jeg ikke har skitseret grafen? Ved du, hvad jeg skal skrive for, at skitsere grafen i Ti-nspire?

Tidspunktet for tiden= t 
N = 1000

2000/(1 + 39·e-0,1·t) = 1000

1 + 39·e-0,1·t = 2

39·e-0,1·t = 1

e-0,1·t = (1/39)

e0,1·t = 39

0,1·t = ln(39)

t = 10·ln(39)= 15,91

b) Skitser grafen for N i intervallet (;100), og bestem det tidspunkt, hvor antallet af individer er 1000.


Svar #8
27. februar 2011 af came (Slettet)

Jeg har fundet ud af, hvornår antallet af indvider er 1000 i opgave b):    t = 10·ln(39)

b) Skitser grafen for N i intervallet (;100), og bestem det tidspunkt, hvor antallet af individer er 1000.

Hvad skal jeg skrive i mit regneprogram, for at jeg kan skitsere grafen for N i intervallet (;100)        ????

Det er nemlig et langt stykke, så jeg er i tvivl, hvad jeg skal skrive ind på min graf?


Svar #9
28. februar 2011 af came (Slettet)

Tak for rådet, men jeg ved ikke, hvad monotien betyder og det er et langt og svært stykke, så hvor skal jeg bruge fortegnsvariationen for N'(t)??

Skal jeg erstatte 1000 med 100??? N = 1000 det bliver til N= 100

2000/(1 + 39·e-0,1·t) = 100

Jeg forstår stadigvæk ikke, hvad det har, at gøre med, at jeg skal skitsere grafen for N i intervallet (;100) ??? Jeg håber du kan hjælpe mig yderligere...


Brugbart svar (1)

Svar #10
01. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Fortegnsvariationen for N'(t) fortæller dig, hvor N(t) har lokale ekstrema. Det skal benyttes til at skitsere funktionen.


Svar #11
01. marts 2011 af came (Slettet)

N '(t) = 0,00005·N(t)·(2000 - N(t)) 0 ≤ t ≤ 2000

0,00005 = 0,1/2000

Jeg forstår godt, at jeg skal skitsere funktionen, men hvordan? Hvordan skal jeg ud fra overstående se, hvordan jeg skal løse fortegnsvariationen og se hvor N(t) har sit lokale ekstrema?

Er det bare:

(2000 - N(t))

?


Skriv et svar til: Funktion og differentialregning!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.