Dansk

Den Lille havfrue og H.C. Andersen hjælp aflevering

28. februar 2011 af karlmogensen (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej.

mit spørgsmål er om Den Lille Havfrue "eventyret" som er skrevet i 1837 er et oprør mod romantikken fordi den er skrevet i den periode og så vidt jeg ved ophørte romantikken i 1850 og der starter romantismen.

Jeg vil helt klart sige at eventyret er skrevet meget som "romantisme".

er det fordi han er kritisk eller er det fordi at romantismen er et andet tidspunkt end jeg tror?

vil selvfølgelig gerne hjælpes med så meget som muligt vedrørende emnet 

tak på forhånd 

en 1.g'er


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. februar 2011 af detersjovt (Slettet)

  I 1830'erne og 1840'erne bruges det i Danmark om forskellige angreb på den borgerlige Biedermeierharmoni.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. februar 2011 af Miibi (Slettet)

Puuuh, jeg ved ikke om den lille havfrue er et oprør mod noget som helst, tvært imod. H.C. Andersen var i sin tidlige del af sit forfatterskab ikke specielt ambitiøs med sine eventyr, de var en sidegeschäft, som han brugte når han var til selskaber - en forfatter forventedes at underholde med noget i den stil, når han er gæst. En del papirklip og digte bliver også til i den forbindelse..
Så nej, jeg tror ikke, det er tilsigtet at det skal være et litterært oprør, jeg tror at det er tilsigtet at være underholdningslitteratur, først og fremmest.

Men, der er noget ved din litteraturhistorieopfattelse, der er lidt misforstået. Perioderne kommer ikke efter hinanden i afgrænsede perioder. Der er store overordnede periodebetegnelser (fx. romantik), de er mindre strømninger indenfor perioderne (fx romantisme, i danmark ses den oftest i senromantikken), og så er der flydende overgange mellem perioderne, og mange forfattere, der låner lidt af mange strømninger osv. Det er altså ikke nødvendigvis skarpe skel ved et bestemt år.

Min konklusion: Han kan meget vel have skrevet indenfor romantismebevægelsen i det angivne år, uden derfor at være specielt oprørsk.


Skriv et svar til: Den Lille havfrue og H.C. Andersen hjælp aflevering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.