Matematik

matematik

07. marts 2011 af seha (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har en opgave i matematik, som jeg ikke kan finde ud af at lave. Men har gjort et forsøg, men er ikke sikker på det er rigtigt.  Så håber I vil hjælpe mig med at rette den, hvis den er forkert.

Her er opgaven:
Efter at en person har fået en indsprøjtning af en bestemt medicin, aftager koncentrationen af medicinen i blodet. Denne sammenhængen beskrives ved:
y=1,8*0,983x,
hvor y er koncentrationen i blodet (målt i ng/mL), og x er antal timer efter indsprøjtningen.
a) Bestem koncentrationen efter 24 timer.
Med hvor mange procent pr. time aftager koncentrationen af medicinen i blodet.
Udregning:
a1) y = 1,8*9,98324 = 1,192 ng/mL
b) Efter hvor mange timer når koncentrationen ned på 1,0 ng/mL?
Udregning:
Y=1,8 * 0,9831 = 1,7694 ng/mL/100 = 0,017%
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. marts 2011 af mathon

a)

             y ' = ln(0,983)·y

    pr time ændres koncentrationen af medicinen i blodet
    med          
             y ' = ln(0,983)·y = -0,017146·1,8·0,9831 = -0,030556 = -3,1%


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. marts 2011 af chinee222 (Slettet)

b) her ved du hvad y skal være så indsæt 1.0 ng/ml på y plads og du får formlen

1=1.8*0.9831^x nu skal du bare isolere x på den ene side så du får resultatet

x = 34.281. Dette er antal timer som det vil tage før koncentrationen er ned på 1.0 ng/ml


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. marts 2011 af mathon

b)
               x = ln(y/1,8)/ln(0,983)

               x = ln(1,0/1,8)/ln(0,983) ≈ 34,3

    efter 34,3 timer er koncentrationen faldet til 1 ng/mL


Svar #4
07. marts 2011 af seha (Slettet)

 okay. Men i opgave a, står der noget med at man skal finde hvor mange procent pr. time aftager koncentrationen af medicinen i blodet. Hvordan gør man det ?


Svar #5
07. marts 2011 af seha (Slettet)

 #3

hvad er In? det tror jeg slet ikke jeg har lært noget om endnu.


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. marts 2011 af chinee222 (Slettet)

Ln er den naturlige logaritme.


Svar #7
07. marts 2011 af seha (Slettet)

 når okay :)

så dvs. at formelen vil se således ud:  n= log(kn/ko)/log(1-r) ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. marts 2011 af chinee222 (Slettet)

Formlen er som  #3 har skrevet den. :)
 


Brugbart svar (1)

Svar #9
07. marts 2011 af mathon

#3

b)
  eller            

               x = log(y/1,8)/log(0,983)

               x = log(1,0/1,8)/log(0,983) ≈ 34,3

    efter 34,3 timer er koncentrationen faldet til 1 ng/mL

    da logaritmefunktioner er proportionale


Svar #10
07. marts 2011 af seha (Slettet)

 okay, så forsår jeg bedre :) tusind tak! 


Skriv et svar til: matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.