Matematik

Lidt tricky opgave

08. marts 2011 af MathildeMmml (Slettet)

Jeg har en opgave, som jeg håber I kan hjælpe med.

I en model for udviklingen af antallet af individer i en population betegner N (t) antal individer i populationen til tiden t (målt i døgn). I modellen antages, at


N(t)=4200/((1+10*e^(-0,1*t) )

a) Bestem N′(20), og giv en fortolkning af dette tal.

Jeg tænker at man differentierer funktionen og sætter 20 ind på t's plads bagefter. Mit problem er bare, at jeg ikke ved hvordan man differentierer funktionen, når det er en brøk.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

  Brug cas?

Den slags opgaver forventer ingen du kan regne uden hjælpemidler i gymnasiet ;)


Svar #2
08. marts 2011 af MathildeMmml (Slettet)

 Men jeg ved ikke, hvordan jeg får Ti-interactive til at regne det ud.


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 På TI-interactive starter du med at definere funktionen, derefter differentierer du den og så indsætter du 20:

N(t):=4200/(1+10*e-0.1*t)  (husk at bruge ex symbolet i math palette; den ligger ved siden af pi)

derivative(N(t),t)  (du kan evt. definere den differentierede funktion, så det bliver fx d(t):=derivative(N(t),t))

Så indsætter du 20 på t's plads i den differentierede funktion.


Brugbart svar (2)

Svar #4
08. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#1

Det må da stå sløjt til i gymnasiet, hvis man ikke længere kan finde ud af at differentiere simple funktioner. problemet med lommeregnere er, at mange bruger dem blindt uden at forstå teorien bag det, de får ud.

N(t) = a/(1+b·e-kt)

N'(t) = (-a/(1+b·e-kt)2)·b·(-k)e-kt = abke-kt/(1+b·e-kt)2 = bk·e-kt·N(t)2/a


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 #4

Ouch.

Når jeg skrev det, mente jeg nu også at de færreste kan udregne resultatet af en naturlig eksponentialfunktion med et konkret tal i hovedet, for ikke at nævne alle de ekstra led og faktorer der kommer på under differentieringen.


Svar #6
08. marts 2011 af MathildeMmml (Slettet)

 Jeg får 102,633 .. er det rigtigt? og hvordan skal man fortolke dette tal?


Brugbart svar (1)

Svar #7
08. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Det får jeg det også til :)

Du får at vide at N(t) viser antallet af individer i en population som funktion af tiden. Når du differentierer en funktion, finder du ændringen i forhold til tiden.

Med andre ord betegner N'(t) væksten i individer pr. tid. Hvis du indsætter 20, får du altså et tal for hvor stor befolkningsvæksten efter præcis 20 døgn.


Skriv et svar til: Lidt tricky opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.