Fysik

Henfalsloven - kan I regne den ud?

09. marts 2011 af Sokretas (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hey, guys har problemer kan i hjælpe mig?

Henfaldsloven: A = A0 • (1/2)1/T1/2

Gør rede for at det er det samme som A = A0 • e-kt

Er helt lost, kan I hjælpe mig?

TAK PÅ FORHÅND


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. marts 2011 af chr42 (Slettet)

Du har et problem i dit udgangspunkt

A = A0 • (1/2)t/T1/2, hvor t er tiden, der er gået og T1/2 er halveringstiden.

k=ln(2)/T1/2 sættes ind i A = A0 • e-kt

Resten er blot et spørgsmål om potens- og logaritmeregneregler.

Se i øvrigt www.natlex.dk/henfaldsloven.html


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. marts 2011 af peter lind

A = A0e-kt = = A0 (e-k)t  Hvor du skan omskrive e-k så det passer med formlen A = A0(½)t/T = A0*((½)1/T)t


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. marts 2011 af mathon

                                       (1/2)1/T½  = e-k


Svar #4
09. marts 2011 af Sokretas (Slettet)

Forstår desværre ikke hvad I siger... Det er formuleret ret svært, kan I hjælpe mig mere? Jeg ser at #1 siger at k=ln(2)/T1/2 men hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. marts 2011 af peter lind

hvis T er halveringstiden skal der gælde ½A0 = A0e-kT. Dividerer du med A0 får du ½=e-kT. Hvis du derefter tager logaritmen på begeg sider for du formlen i #1


Svar #6
09. marts 2011 af Sokretas (Slettet)

Men der står A for starten og ikke A0 = A0 som du har skrevet i #5.


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. marts 2011 af peter lind

På venstre side står der ½A0 ikke A0. Efter tiden T er aktiviteten blevet halveret


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. marts 2011 af mathon

@ #4
                fordi
                                   (1/2)1/T½ = e-k

                                   ln(1/2)·(1/T½) = -k

                                   -ln(2)·(1/T½) = -k

                                   ln(2)·(1/T½) = k

                                   ln(2)/T½ = k


Svar #9
09. marts 2011 af Sokretas (Slettet)

Peter lind, jeg takker for dit hjælp og alle jer andre, men jeg har stadig fat i intet... Kan ikke forstå det I har sagt til mig og hvordan i er kommet frem til det


Svar #10
09. marts 2011 af Sokretas (Slettet)

Jeg vil prøve mig frem i flg. alle de oplysninger I har givet mig. Tak alle sammen!


Svar #11
09. marts 2011 af Sokretas (Slettet)

Bare en hurtig ting til mathon #8; burde det ikke være (1/2)t/T½  i stedet for (1/2)1/T½

og burde der så ikke stå (1/2)t/T½ = e-kt


Svar #12
09. marts 2011 af Sokretas (Slettet)

Jeg får da:

A = A0 • eln(2)(T1/2) * t

Kan I hjælpe mig videre?


Svar #13
09. marts 2011 af Sokretas (Slettet)

Ved i hvad, glem det ;)

FANTANTISK! Den er lavet, takker for al jeres hjælp, kunne ikke gøres uden denne. Forsat en god dag...


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. marts 2011 af chr42 (Slettet)

A = A0 • e^(-ln(2)/(T1/2) * t)

Du skal have fat i nogle regneregler.

Potensregnereglerne kan du finde på ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/tal.html#regler

Og så skal du huske at e^(ln(2))=2, dvs e^(-ln(2))=1/2


Svar #15
09. marts 2011 af Sokretas (Slettet)

#14, jep har fat i det ;)

kan du fortælle mig hvorfor mathon skriver (1/2)1/T½

Skal 1 ikke skiftes ud med tiden, t???


Brugbart svar (0)

Svar #16
09. marts 2011 af chr42 (Slettet)

Hvis du ser både #3 og #8 har de set kun på konstanten og så omskrives

(1/2)^(1/T1/2) til e^(-k)

med t bliver det

(1/2)^(t/T1/2) til e^(-kt)


Svar #17
09. marts 2011 af Sokretas (Slettet)

Ok, got it

Thank you


Skriv et svar til: Henfalsloven - kan I regne den ud?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.