Debat

Hvor stort er Universet?

12. maj 2005 af Tissi (Slettet)
Hvor stort er Universet?

Der er mange teorier om hvor stort det er, hvad der er ved grænsen af universet og om der overhovedet er nogen grænse.
Jeg vil her ridse en tænkelig teori op:

Paralleluniverset.

Forskere er begyndt at tale om, at vores univers bare er ét blandt uendeligt mange universer, der tilsammen danner gigantiske multiverser.
Inden for hvert multivers vil der være uendeligt mange universer, der ligner vores - i en del af dem vil der eksistere en planet, som ligner Jorden, og som er beboet af mennesker. Der vil være uendeligt mange planeter, der vil være nøjagtige kopier af vores klode, og her vil vi have dobbeltgængere, der oplever præcis de samme ting som os. Langt de fleste universer vil dog virke uhyre fremmedartede og være styret af andre naturlove end dem, vi kender. Forestillingen om parallelle universer er ikke ny, men er indtil for nylig ikke blevet taget alvorligt af forskerne. Men nu viser det sig, at det godt kan lade sig gøre at opretholde teorien om Big-Bang og ideen om parallelle universer på én gang. Det er især en kosmolog ved navn Max Tegmark, der har forsket i parallelle universer. Han har bragt orden i de mange tanker og forestillinger ved at opdele dem i fire typer eller niveauer. I niveau 1 er universerne næsten ens, mens de ikke har nogen form for fællestræk i niveau 4.

Multivers niveau 1.

UNIVERSERNE ER STORT SET ENS.

Det første niveau er baseret på den påstand, at verdensrummet er uendeligt i udstrækning. Det univers, vi kan se, har derimod kun en endelig størrelse - det skyldes, at lyset har en endelig hastighed. I så fald må der være plads til uendeligt mange synlige universer uden for vores ejet univers. Da universerne alle er en del af det sammen rum, vil de adlyde de samme fysiske love, men de kombinerer deres partikler på forskellige måder.

Multivers niveau 2

BOBLER I SUPERRUMMET.

Dette niveau bygger på den antagelse, at der er skabt et superrum ved en eksplosiv udvidelse, der kaldes inflation. Nogle steder er denne proces dog gået i stå, så der er opstået isolerede områder i rummet, og hver af dem er blevet hjemsted for et multivers niveau 1. Superrummet holder multiverserne adskilt, og derfor har de forskellige dimensioner og fysiske love.

Multivers niveau 3

ET UNIVERS FOR HVER BEGIVENHED.

Kvantemekanikken bruges til at udregne sandsynligheden for, at en bestemt begivenhed indtræffer. Men i virkeligheden kan alle hændelser eksistere på én og samme tid, bare i hver sit univers. Da vi er knyttet til ét univers, oplever vi kun ét udfald. Kaster vi en terning, vil vi altså kun se ét tal, mens de andre udfald kan opleves i parallelle universer.


- Hvad mener du?


~ Tissi

Brugbart svar (1)

Svar #1
12. maj 2005 af Webby (Slettet)

Det er en ret spændende tanke. Et er at vi nok aldrig helt vil kunne få et konkret svar på det, noget andet er at der er så mange huller i de teorier der vedrører universet.

Jeg vedkender mig personligt ikke "Big Bang" teorien, da det vil betyde at universet har en fysisk definerbar størrelse. Hvorfor så det?
Hvis universet har en størrelse, hvad kommer der så efter universet, altså der hvor "Big Bang" ophører. Hvis svaret skulle være tomrum. Så rejser det blot et nyt spørgsmål, for i virkeligheden kan der ikke være et tomrum så stort, altså, ingenting kan ikke eksistere.
Hvis svaret er, at der er noget andet, hvad er det så og hvor stort er det, samt hvor længe fortsætter der med at komme flere ting... Det og mange, mange flere spørgsmål kan man bruge fra nu af og resten af sit liv på at forklare. Hehe!

Men i virkeligheden, tror jeg det er bedst at holde os til det vi ved og det jeg ved er at universet er enormt stort, så stort at vi aldrig vil finde enden på det... Og så spørger I, hvilken ende?

HeHe... Tanken om multiverserne er en spændende tanke... Min forestilling kommer nu...

Jeg ser universet som værende en stor ballon, den udvider sig konstant og før eller siden trækker den sig sammen igen for derefter at ekspandere sig omvendt. Dvs. egentlig tror jeg at tingene kommer til at foregå omvendt. Men igen, det er kun filosofi! ;)

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. maj 2005 af Duc_de_monde (Slettet)

Jeg tror du skal spørge eksperten på området, astrofysikeren salbeik. ;)

Svar #3
30. maj 2005 af Tissi (Slettet)

Kan vi få nogle flere på banen? :)

Brugbart svar (0)

Svar #4
30. maj 2005 af Marcus (Slettet)

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the the universe."

- Albert Einstein

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. maj 2005 af Moderatoren

#0
Har du selv skrevet det Tissi?

Din profil:
"Jeg er 15 år og går i 9. klasse.

Er mongol til matematik og fysik - så ved du det ;D .. "

:-I

Svar #6
30. maj 2005 af Tissi (Slettet)

#5
Gu har jeg så skrevet det :)
Jeg ER dårlig til fysik og interesserer mig ikke for det, men finder filosofi meget spændende.

Brugbart svar (0)

Svar #7
30. maj 2005 af Duffy

Universet er i udstrækning ca

10^80 m og udvider sifg hele tiden...


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #8
30. maj 2005 af BsB86dk (Slettet)

#7... og hvad bygger du så den teori på?

men #1... det er (delvist) selvmodsigende det du skriver, idet du skriver at du ikke tror på big bang teorien, men universet trækker sig stadig sammen og ekspanderer? hvis noget kan trække sig sammen eller udvide sig kan det umuligt være en uendelig størrelse... fordi hvis der er noget der er større så er det ikke uendeligt, men hvis det kan trække sig sammen vil det på et tidspunkt være mindre end det selv var før og så er det ikke uendeligt længere og noget der er endeligt kan ikke blive uendeligt.

Brugbart svar (0)

Svar #9
29. november 2013 af skopion (Slettet)

kort fortalt der ingen ende på noget som helst 


Skriv et svar til: Hvor stort er Universet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.