Fysik

exciteret barium - beregninger - indensiteten

17. marts 2011 af hansfra (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej.

Jeg har lavet et forsøg med henfaldstiden for exciteret barium.

Jeg har sat punkterne inde i en graf og fået ligningen y = 57,208e-0,004x
 

Jeg skal lave nogle udregninger til dette og tænke på at beregne indensiteten, men kan ikke helt få det til at passe med formlen:

I = Io*e-k*t

Hvordan kan jeg regne indestiteten ud ved hjælp af formlen, og er der andre beregninger jeg kan tilknyttet til forsøget?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

Jeg går ud fra, at y er tællertallet, og x er tiden. Intensiteten er antallet af partikler gennem en m2 pr. sek., og den afhænger af, hvor langt denne m2 er fra kilden. Hvis tællerarealet er 1 m2, og y er antal tællinger i et sekund, er y det samme som intensiteten i kildens afstand. Så du har næsten eftervist din sidste formel.

Det er nok sjovere at finde bariumkildens halveringstid ud fra den første sammenhæng.

Skriv 10 gange efter hinanden: "intensiteten". :-)


Svar #2
19. marts 2011 af hansfra (Slettet)

#1

For at finde bariums halveringstid skal man  bruge formlen T1/2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

Ja, T½ = (ln 2) / k,

hvor k = -0,004, og hvis din tidsenhed for x er sek, bliver enheden for k sek-1 og for T½ også sek.


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. marts 2011 af mathon

    aktiviteten
                           A(t) = -dN/dt = -57,208·e-0,004x · (-0,004) = 0,22883·e-0,004·x


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

#4

Ja, men det er jo aktiviteten A og ikke kernentallet N, der er målt.


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. marts 2011 af mathon

OK


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. marts 2011 af mathon

          I = Io·e-µ·x          hvor µ er svækkelseskonstanten for strålingen


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

#7

Ja, hvis vi taler om absorbtion; men vi taler henfaldstid.


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. marts 2011 af mathon

                                                 A = Ao·e-kt                       k>0

       indtegn i et enkeltlogaritmisk koordinatsystem

                                                log(A) = -(log(e)·k)·t + log(Ao)
eller skrevet
                                                   Y = a·t + Yo                   a<0

hvor a aflæses
og
                                                   log(e)·k = -a
                                                   k = -a/log(e) = -a·ln(10)

du kan nu beregne T½
af
                                                   T½ = ln(2)/k


                      


Skriv et svar til: exciteret barium - beregninger - indensiteten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.