Fysik

hvordan løses denne opgave?

22. marts 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 Hej

Jeg får oplyst i en opgave at en person trækker klods hen over en flade med en kraft på 96 Newton og at den vejer 50 kg. Og snoren, som trækker klodsen, danner en vinkel med vandret 25*, og bevægelsen foregår med den konstante fart 2,2 m/s. 

Spørgsmålet er så hvordan jeg ud fra disse informationer kan udregne hvor stor kraftens vandrette komposant er? Har prøvet at tegne en skitse hvor jeg har opløst F i to komposanter nemlig F1 og F2 og så tænker jeg på at bruge F2 men jeg ved ikke hvordan?


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

Vi må vel gå ud fra, at snoren, som trækker klodsen, er fastgjort et passende sted på klodsen, så den løfter begge ender lige meget.

For den totale lodrette kraft på klodsen gælder så, hvis vi regner positivt opad

(96 N)·sin 25o - (50 kg)·g + FN = 0

hvor FN er normalkraften, som vi ikke kender. For den totale vandrette kraft (positivt fremad) gælder

(96 N)·cos 25o - Ff = 0

fordi hastigheden er konstant. Ff er friktionskraften. Ff = μ·FN.

Ud fra dette skulle du kunne regne alt muligt ud (fx μ). Den konstante fart er ligegyldig. Men nu skulle du jo beregne "kraftens vandrette komposant", og den er jo bare (96 N)·cos 25o. Og lige så stor som friktionskraften.


Svar #2
22. marts 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 #1: så det er ikke 50 kg*9,82 m/s2*cos 25* ? 

Hvordan kan man vide at den resulterende kraft er 0 som i disse tilfælde:

(96 N)·cos 25* - Ff = 0

(96 N)·sin 25* - (50 kg)·g + FN = 0

Så hvis jeg vil udregne gnidningskraften skal jeg isolere Ff i denne formel:

(96 N)·cos 25* - Ff = 0,

eller tager jeg fejl? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

#2: Newtons 2. lov medfører, at når accelerationen er nul, er den resulterende kraft nul.

Og du tager ikke fejl !

Newton 2: Fres = m·a

Fres og a er vektorer, så loven gælder både for x- og for y-komponenten.


Skriv et svar til: hvordan løses denne opgave?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.