Kemi

Kemi: Bestemmelse af hydrogenperoxid-indholdet i hårfarve

25. marts 2011 af AnneJ91 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej Alle :)

Jeg sidder nu med en kemiaflevering, hvori der er nogle opgaver, som jeg ikke helt kan finde ud af - specielt opgave 3.
Til de to første opgaver har jeg forsøgt mig nogle udregninger, men jeg ved ikke om disse er rigtige. Jeg forventer ikke at I kigger udregningerne igennem, men det ville være dejligt hvis gider, og eventuelt vil komme med nogle kommentarer dertil. Den Opgave, som jeg virkelig ikke kan finde ud af er, som nævnt før, opgave 3 :(

Håber der er nogle barmhjertige sjæle, som kan finde lyst og tid til at hjælpe mig :)
På forhånd tak :D
 

Opgaverne lyder:

1) Beregn den afvejede stofmængde af (NH4)2C2O4 • H2O    (jeg er ikke helt sikker på, hvorfor der er en prik mellem (NH4)2C2O4 og H2O. Jeg har bare taget det som om de to skulle ganges)

Masse af oxylat: 0,1 g
Brugt H2O: 20 mL

Formel:     n = m/M


M(NH4)2C2O4 = (14,01 + (1,008 • 4)) • 2 + (12,01 • 2) + (16 • 4) = 124,104 g/mol

m(NH4)2C2O4 = 0,1 g

n = 0,1/124,104 = 0,000806 g/mol

MH2O = (1,008 • 2) + 16 = 18,016 g/mol

mH20 = 20 ml = 20 g      (1 mL vand = 1 g vand)

n = 20/18,016 = 1,1101 mol


nialt = 1,11012 • 0,000806 g/mol = 0.000533 g/mol


2) Beregn den ækvivalente stofmængde KMnO4.

Forbrug af KMnO4 (til titrering): 15,9 mL

Atter en gang har jeg begivet mig ug i nogle udregninger, som jeg ikke ved er rigtige:

Formel:      m = ρ • V

m = 2,710 g/mL • 15,9 mL = 43,09 g.


Formel:     n = m/M

M = 39,10 + 24,31 + (16 • 4) = 127,41 g/mol

m = 43,09 g

n = 43,09/127,41 = 0,3382 mol

3) Beregn koncentrationen af KMnO4.

Denne opgave har jeg ikke lige nogen anelse om, hvordan skal regnes :(
I opløsningen er der er der tilsat:

- 0,1 g ammoniumoxalat
- 20 mL deminiraliseret vand
- 20 mL 2 M H2SO4


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2011 af vejgeh (Slettet)

1)

De skal ikke ganges! Ammoniumoxalat er et salt. Salte i fast form er ordnet i et nøjagtigt gitter, og i dette gitter er der tit placeret vandmolekyler.

Prikken betyder altså, at for hvert molekyle ammoniumoxalat indeholder stoffet også et molekyle vand. For at finde stofmængden af ammoniumoxalat skal du egentlig ikke bruge stodmængden af vand til noget, vandet "følger bare med".

Du skal udregne den molare masse for ammoniumoxalat som den molare masse ikke kun for (NH4)2C2O4, men den molare masse for (NH4)2C2O4 + H2O, altså (14,01 + (1,008 • 4)) • 2 + (12,01 • 2) + (16 • 4) + (16 + 2*1,008) = 142,104 g/mol.

Nu har du hvor mange gram du skal afveje af stoffet, for at have 1 mol ammoniumoxalat, så nu skal du blot udregne den afvejede stofmængde. (Lad os kalde denne X, til brug i opgave 2)

2)

Jeg har ingen idé om densiteten af koncentreret kaliumpermanganat, men hvis du siger den er 2,710, så er det sikkert sandt.

For at gøre dette, skal du opskrive reaktionen for, hvordan kaliumpermanganat reagerer med ammoniumoxalat. Når du har skrevet reaktionen op (og afstemt den!), skal du se under hvilket forhold, kaliumpermanganat reagerer med ammoniumoxalat, fx skal der måske 2 molekyler kaliumpermanganat til at neutralisere 1 mol ammoniumoxalat.

Hvis de reagerer 1:1 svarer den ækvivalente stofmængde KMnO4 til stofmængden af (NH4)2C2O4 . Hvis de reagerer 2:1, er den ækvivalente stofmængde KMnO4 dobbelt så høj som stofmængden af (NH4)2C2O4. Det er normalt rimelig simpelt at udregne.

3)

Find stofmængden af den KMnO4, du har tilsat. Du ved at du har tilsat 15,9 mL KMnO4, og hermed kan du finde koncentrationen ud fra formlen c = n/v.

Håber det hjalp, ellers må du spørge igen :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. januar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

i 3) .. bruger man den stofmængde, som man finder i 2) ? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. januar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

#1 hvordan reagerer kaliumpermanganat med ammoniumoxalat?


Skriv et svar til: Kemi: Bestemmelse af hydrogenperoxid-indholdet i hårfarve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.