Matematik

Matematik hjælp ^^

27. marts 2011 af camillaa23 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Jeg sidder og skal øve til mundlig matematik og kan ikke svare på de her spørgsmål nogle der kunne hjælpe mig 

Gør rede for begrebet differentialkvotient og tangent
Udled differentialkvotient for funktionen f(x) = x2
Gør rede for sammenhængen mellem en funktions monotoniforhold og egenskaber ved dens afledede.
Giv et eksempel på optimering af en funktion


Brugbart svar (2)

Svar #1
27. marts 2011 af Walras

Har du problemer med det hele? Og har du læst afsnittet om differentialregning i din bog?

Du skal tegne en graf for en funktion, lad det eksempelvis være f(x)=x2. Vælg da to punkter, (x0,f(x0)) og (x1,f(x1)), og tegn da en linie fra det ene punkt til det andet. Denne linie kaldes en sekant. Undersøg da, om der er en grænseværdi ved at lade punktet (x1,f(x1)) gå i mod (x0,y0). Denne grænseværdi kaldes da differentialkvotienten og svarer til hældningskoefficienten for tangenten til grafen i punktet (x0,f(x0)).

Sætning. Funktionen f(x0)=x02 har den tilhørende differentialkvotient f'(x0)=2x0.

Bevis. Vi opskriver differenskoefficienten for funktionen og forkorter

Δf(x)/Δx=(x12-x02)/(x1-x0)=[(x1-x0)(x1+x0)]/(x1-x0)=x1+x0 --> 2x0 for x1 --> x0,

hvormed vi har bevist sætningen.

Hvordan kan dette da bruges til at udregne en funktions monotoniforhold? Hvis vi ser på definitionen af differentialkvotienten, ser vi, at denne svarer til hældningskoefficienten for tangenten til grafen for en given funktion i et givet punkt. Det bør ikke kræve megen overbevisning (tegn en tegning og tjek efter), at de steder, hvor tangentens hældning er lig 0, dvs de punkter, hvor det gælder, at f'(x)=0, har grafen for den givne funktionen enten en vendepunkt eller en vandret vendetangent. Ved at differentiere kontinuerte og differentiable funktioner er det altså muligt at udregne de intervaller, hvori grafen til funktionen har en bestemt retning. Giv gerne et eksempel ud fra f(x)=x2.


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. marts 2011 af Walras

Vedrørende egenskaber ved differentialkvotienten tænkes der nok på de forskellige regneregler, der er for sådanne. Disse kan lynhurtigt bevises helt ækvivalent med ovenstående bevis, hvis du ønsker at gøre det.

Vi har eksempelvis, at

(f(x)±g(x))'=f'(x)±g'(x)

(kf(x))'=kf'(x)

(f(x)*g(x))'=f'(x)g(x)+f(x)g'(x)

(f(x)/g(x))'=(f'(x)g(x)-f(x)g'(x))/g(x)2

(f(g(x)))'=f'(g(x))*g'(x)


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. marts 2011 af AMelev

Du kan måske hente hjælp her i denne  SmartNotebook-fil.

Hvis du downloader filen, kan den åbnes via http://express.smarttech.com/#

Filformatet blev ikke genkendt, så filen kunne ikke vedhæftes.


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. marts 2011 af Saraoa (Slettet)

 Hvad mener der med "Giv et eksempel på optimering af en funktion"? Kan i evt. komme med et andet beskrivende ord for optimering?


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. marts 2011 af AMelev

Optimering betyder kort sagt at finde maksimum eller minimum.

Optimering er kunsten at bestemme de forhold, der giver det optimale resultat.
Hvis det drejer sig om fortjeneste er det maksimum - hvis det drejer sig om ressourceforbrug er det minimum.


Skriv et svar til: Matematik hjælp ^^

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.