Matematik

tangent opgave

27. marts 2011 af patr0805 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Min opgave beskrivelse:

cirklen: (x-2)^2+y^2=4^2
linien n:y=-1/3 x+3

Jeg har regnet skæringspunkterne til at være: (5,87 , 1,04) og (-0,46 , 3,15)

 Find ligninger for tangenter til cirklen i skæringspunkter med linien n.
Kontroller beregninger med tegning.

Herfra har jeg på baggrund af: https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=279122 kigget på # svar4 og prøvet følgende:

(xo-centrumx)(x-centrumx)+(yo-centrumy)(y-centrumy)=r^2

xo og yo er koordinatet for skæringspunktet
(5,87-2)(x-2)+(1,04-0)(y-0)=4^2
5,87x+11,74-2x+4+1,04y=16
3,87x+1,04y+15,74=16
3,87x+1,04y-1,74
1,04y=3,87x-1,74

(3,87-1,74)/1,04 = 2,05, hvilket er alt for lavt.

Please hjælp, hvad skal jeg gøre?


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. marts 2011 af peter lind

Hvad laver du i de 3 sidste udregninger ? I den 3. sidste linje er der ikke noget lighedstegn og hvad har det med de 2 sidste linjer at gøre?


Svar #2
27. marts 2011 af patr0805 (Slettet)

 jeg prøver at gøre som ham. Jeg skal åbenbart ifølge min fortolkning af det der laves på siden https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=279122 isolere y.

3,87x+1,04y+15,74=16

3,87x+1,04y=0,26

1,04y=-3,87x+0,26

y=(3,87+0,26)/1,04 = -3,47

er det sådan? Er ret lost...


Svar #3
27. marts 2011 af patr0805 (Slettet)

ups det er nok: -3,87/1,04-0,26 da 0,26 ikke er med i et gange stykke..

anyway er det vel stadig forkert så guide mig lige lidt mere


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. marts 2011 af peter lind

Den sidste linje er helt forkert. Du har sådan set linjens ligning allerede i den anden linje


Svar #5
27. marts 2011 af patr0805 (Slettet)

 ja men jeg skal finde ligningen for tangenten.

nu har jeg så prøvet: 

1,04y=3,87x-0,26

x=(-3,87)/1,04

Y=-0,26/1,04

tangentligning: y=-3,72+0,25

men det er ikke rigtigt :(


Svar #6
27. marts 2011 af patr0805 (Slettet)

 hov en ven har tippet mig om hvad jeg skal gøre :)


Skriv et svar til: tangent opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.