Matematik

Hjælp til ligninger.

27. marts 2011 af Larsthema (Slettet) - Niveau: A-niveau

a) 4x-2-2(6x+9)=-15


b) 3d-12-5(d-3(7-2d)-7)=0

C) (3e-7)^2=(5e-7)^2-(4e-5)^2 -11
 

^2 = det betyder at tallet er i anden.


Brugbart svar (2)

Svar #1
27. marts 2011 af MLund92 (Slettet)

Hvad er det, du vil have hjælp til? 


Svar #2
27. marts 2011 af Larsthema (Slettet)

Til at løse dem, er ret meget lost.


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. marts 2011 af MLund92 (Slettet)

Gang ind i paranteserne og isoler henholdsvis x, d og e... det er ikke spor svært. Brug hovedet  


Svar #4
27. marts 2011 af Larsthema (Slettet)

Jamen hvad skal jeg starte med? 4x? eller skal jeg starte med at gange ind i paranteserne?


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. marts 2011 af Rødeorm (Slettet)

 Den første ganger du først ind i parantese:

4x-2-2(6x+9)=-15

4x - 2 - (12x + 18) = -15

Og så hæver du parantesen, hvor det er en minusparantes, og derfor skifter alt inden i den fortegn:

4x - 2 -12x - 18 = -15

Og bytter om på tingene og forkorter:

4x - 12x - 2 - 18 = -15

-8x - 20 = -15

Og sætter -20 på den anden side

-8x = -15 + 20

-8x = 5

8x = -5

x = -5/8

I den anden starter du med at gange ind i den parantes som ligger inden i den anden:

3d - 12 - 5(d - 3(7 - 2d) - 7) = 0

3d - 12 - 5(d - (21 - 6d) - 7) = 0

Hvor du så hæver den inderste parantes, som igen er en minusparantes, således at alt inden i den skifter fortegn:

3d - 12 - 5(d - 21 + 6d - 7) = 0

Og ganger ind i den parantes:

3d - 12 - (5d - 105 + 30d - 35) = 0

Og hæver igen minusparantesen:

3d - 12 - 5d + 105 - 30d + 35 = 0

Og bytter  rundt på ting:

3d - 5d - 30d + 105 + 35 - 12 = 0

Og forkorter:

-32d + 128 = 0

-32d = -128

32d = 128

d = 128/32

d = 4

I den tredje vil du samle alle e'erne på den ene side af lighedstegnet:

Her skal du bruge kvadratformlen (a - b)2 = a2 + b2 - 2ab

Har ikke lige tid til at gennemgå den ;)

Hyg dig!


Svar #6
28. marts 2011 af Larsthema (Slettet)

Tusind tak for hjælpen! :) Jeg har fået en masse ud af det, og har lavet den sidste. Tak !!


Skriv et svar til: Hjælp til ligninger.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.