Matematik

Ligninger

29. marts 2011 af hhhgggd (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hej.. Jeg har virkelig svært ved at løse ligninger, jeg håber der er nogle som kan forklare mig det ordenligt :-)

Her er et eks.

12 - 3x + 1 + 4x  =  20


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. marts 2011 af pige24 (Slettet)

12 - 3x + 1 + 4x = 20

13+x=20 reducerer

13+x-13=20-13 trækker 13 fra

x=7


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. marts 2011 af Jens6554545 (Slettet)

først reducere du

dvs. tallene sammen og xserne sammen

13+x=20  (du skal have x til at stå alene, hvilket du gør ved at trække 13 fra 20

x=7

for at tjekke om det er rigtigt sætter du 7 ind i x's plads


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Saml alle led med x på venstre side af lighedstegnet

(Hver gang man flytter noget over på den anden side skal det skifte fortegn)

Reducér (om nødvendigt)

Så ender du med resultatet x = ?

Gør til sidst prøve ved at indsætte det fundne x i den oprindelige ligning


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. marts 2011 af Cybersi (Slettet)

Når man vil finde løsningen på en ligning er det "x" man prøver at finde :)
For at finde x skal vi isolere det på enten højre eller venstre side af lighedstegnet.
Her er et eks på et isoleret x:

x = 5

Hvis vi tager dit eks vil jeg prøve at forklare det bid for bid hvad der gøres:

12 - 3x + 1 + 4x = 20

For at isolere x skal man rykke tallene hen på en af siderne og x'erne hen på den anden.
Når man flytter nogle tal fra en side til en anden skifter de fortegn.
Så f.eks. hvis man flyttet et + fra venstre side til højre side vil det blive til et - tal:

12 - 3x + 1 + 4x = 20

12 - 3x + 1 + 4x - 12 = 20-12 (Her flytter jeg 12 fra venstre side hen til højre side)

-3x + 1 + 4x = 8 (Sådan her ser ligningen ud nu)

Derefter vil vi flytte tallet "+1" hen på højre side:

-3x + 1 + 4x - 1 = 8-1 (Nu har vi flyttet +1 hen til højre side så den bliver -1)

Vores ligning er nu:

-3x + 4x = 7
(vi lægger nu x'erne sammen:)

x = 7

Vores resultat (x) er altså lig 7

Hvis du så sætter 7 ind på x's plads vil du se at den passer :)

Håber det hjalp ! :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. marts 2011 af Cybersi (Slettet)

Som de andre også skriver kan man starte med at reducere tallene :) så bliver det lidt mere overskueligt ! :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Det gør man selvfølgelig samtidig med, at man samler dem ;-)


Skriv et svar til: Ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.