Matematik

Matematik

30. marts 2011 af YoungSlowy (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Når Havhingste sejler , er den samlede vægt af skib, ballast, rigning, mandskab, proviant og udstyr 22 ton.

Skibets vægt = 8,3 t

Rigning ( sejl og torvværk ) = 1,6 t

Ballast ( fx sten )

En mand vejer ( inklusive udstyr og proviant ) = 90 kg

Opgaven:

a) Hvor mange mand er med om bord, når ballasten vejer 7,8 ton?

Mit svar er 48 mand. Er det korrekt?

b) Hvor mange ton ballast skal der fjernes fra skibet, hvis der skal være 80 mand om bord?

Mit svar er 4,9 ton. Er det korrekt?

På forhånd tusind tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. marts 2011 af AMelev

Skriv i stedet, hvad du har lavet - det er metoderne og argumentationen, du skal gøre rede for, og det er dem, vi kan forholde os til.


Svar #2
30. marts 2011 af YoungSlowy (Slettet)

Har sat det op som en ligning:

a)

8,3+1,6+7,8 = 17,7 ton

17,7 * 90x = 22 ton

90x         = 22 - 17,7

90x/90    = 4,3/90

              x = 47 men afrundet til 48 mand. Er det korrekt?

b)

7,2+8,3+1,6 = 17,1 ton

22 - 17,1 = 4,9 ton ballast skal fjernes

takker på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. marts 2011 af lassebach1 (Slettet)

I dette tilfælde ville jeg runde ned fordi den IKKE kan bære 48 mand.. Kun 47 og så en mand på (90·0,77 ) kg.. Men nu vejer de i dette tilfælde 90 kg..


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. marts 2011 af AMelev

ad a) Fremgangsmåden er meget fornuftig (men det dur ikke rigtigt kun at have enheder på den ene side af lighedstegnet)

ad b) 1 del er jeg med på, men jeg kan ikke forstå, hvor 2. linje kommer fra. Du har slet ikke de 80 mand inde i billedet. De 4.9 tons er den vægt, der er til manskabet, hvis ballasten er 7.8 tons (og det svarede til 48 mand), men nu må du smide ballast over bord for at få plads til 80 mand.

Prøv igen, hvor du sætter ballasten som variabel x.


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. marts 2011 af SuneChr

# 0:  a):    8,3 + 1,6 + 7,8 + 0,09 * n   =   22  ,    hvor  n er antallet af mand

n = 47,77.........., men vi kan jo ikke have brøkdele af en mand? Så hvis vi forhøjer, er dit resultat rigtigt.

    b):     Ballasten kalder vi nu for b:  8,3 + 1,6 + b + 0,09 * 80  =  22     ⇔    b  =  4,9 

Når ballasten vejer 7,8 t kan der være 48 mand ombord.

Når ballasten er 4,9 t kan der være 80 mand ombord. Derfor må der skulle fjernes 7,8 - 4,9 = 2,9 t i forhold til før. 

# 3:  Ja, den gode skipper ville nok også vælge dén løsning.    = : - )=


Svar #6
30. marts 2011 af YoungSlowy (Slettet)

#4

Mandskabet er 7,2 ton, fordi jeg havde på forhånd ganget 80 mand * 90 kg = 7200 kg = 7,2 ton

Tak for hjælpen alle sammen :-)


Skriv et svar til: Matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.