Matematik

Integration

31. marts 2011 af turk89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg prøver på at integrere:

∫(x2/(x+2))dx

Kan man ikke gøre følgende:

x2 · ∫(1/t)dt, hvor t = x + 2?

Det kan man åbenbart ikke i følge lommeregneren, men kan ikke se, hvorfor det ikke skulle lade sig gøre. Nogen, der ved, hvad fejlen er, og evt. ved, hvordan denne løses?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. marts 2011 af peter lind

Du kan godt lave substitutionen t = x+2; men du kan ikke bare føre x2 ud foran integraltegnet. Du skal så omdanne x2dx så det kun indeholder t og ikke x


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. marts 2011 af Alkymisten (Slettet)

Lan ilhan! Simdide kiz mi oldun lan? :-D


Svar #3
31. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#1

Jeg kan ud fra substitutionen komme frem til:

dt/dx = 1, dvs. dt = dx

Hvordan kan jeg omdanne x2?


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. marts 2011 af peter lind

t=x+2 <-> x = t-2


Svar #5
31. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#4

Dvs.

∫((t-2)2/t)dt = ∫((t2+4-4t)/t)dt = ∫((t+4/t-4)dt = 1/2t2 + 4ln(t) - 4t + C

Tilbagesubstitution giver:

1/2(x+2)2 + 4ln(x+2) - 4(x+2) + C

Sådan?


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. marts 2011 af peter lind

ja


Svar #7
31. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#6

Det er min lommeregner vidst ikke enig i.

Den siger: 4ln(x+2) + x2/2 - 2x

Det er måske det samme?


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. marts 2011 af peter lind

det er det, når man husker på at integralet er defineret på nær en konstant. Du bør faktisk udføre kvadreringen af (x+2) og trække sammen med de -4(x+2) 


Svar #9
31. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#8

Det forstår jeg ikke. Mener du, at det fundne udtryk i #5 skal yderligere reduceres?


Brugbart svar (0)

Svar #10
31. marts 2011 af peter lind

Ja, så får du et udtryk du kan sammenligne med din lommeregner


Svar #11
31. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#10

Jeg får da:

1/2(x+2)2 + 4ln(x+2) - 4(x+2)

= 1/2(x2 + 4 + 4x) + 4ln(x+2) - 4x - 8

= x2/2 + 2 + 2x + 4ln(x+2) - 4x - 8

= x2/2 - 2x - 6 + 4ln(x+2)

Tallet 6 i er "overskud" i forhold til lommeregnerens bud på løsningen. Hvad gør man så?


Brugbart svar (0)

Svar #12
31. marts 2011 af peter lind

Indregner den i integrationskonstanten c, som du korrekt har med i #4


Svar #13
31. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#12

Den fulde opgave hedder:

∫(x2/(x+2))dx = ∫(y)dy

Facit: y = ± √(8 · ln(x+2) + x2 - 4x + C)

Ved at følge integrationen foroven (#11), så ender jeg ikke med resultatet fra facitlisten. Der må være noget regneteknisk, der er gjort forkert.


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. april 2011 af peter lind

Du får jo det samme med din lommeregner. Det mest sandsynlige er at det er facitlisten, der er forkert.


Svar #15
01. april 2011 af turk89 (Slettet)

#14

Det tvivler jeg stærkt på. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #16
01. april 2011 af andershorsted (Slettet)

Facit passer da fint med dine beregninger i #11. Opgaven er:

 ∫(x2/(x+2))dx = ∫(y)dy

og du finder at

∫(x2/(x+2))dx = x2/2 - 2x + 4ln(x+2) + Kx

da ∫(y)dy = y2/2 + Ky fås

x2/2 - 2x + 4ln(x+2) + Kx = y2/2 + Ky   

y = ±√(8·ln(x+2) + x2 - 4x + C)


Svar #17
01. april 2011 af turk89 (Slettet)

#16

I #11 får jeg jo ikke det samme som dig. Hvordan får jeg så tallet "16" i overskud når jeg regner integralet ud? Jeg kan se, at du ikke har det med i #16. Hvor går det galt?


Brugbart svar (0)

Svar #18
01. april 2011 af peter lind

Det er nu 6, du får i overskud: Det skyldes blot at en stamfunktion er defineret på nær en konstant. Er F(x) en stamfunktion til f(x) er F(x)+6 også en stamfunktion til f(x)


Svar #19
01. april 2011 af turk89 (Slettet)

#18

Ja, det har jeg heller ikke sagt noget til :-)

Er det her korrekt forstået så:

∫(x2/(x+2))dx = ∫(y)dy

∫((t-2)2/t)dt + Cx1 = y2/2 + Cy1                                              (substitution t = x+2)

∫((t2+4-4t)/t)dt + Cx1 = y2/2 + Cy1

∫((t+4/t-4)dt + Cx1 = y2/2 + Cy1

1/2t2 + 4ln(t) - 4t  + Cx1 = y2/2 + Cy1

t2 + 8ln(t) - 8t + Cx2 = y + Cy2

(x+2)2 + 8ln(x+2) - 8(x+2) + Cx2 = y + Cy2                                     (tilbage substitution)

x2 + 4 + 4x + 8ln(x+2) - 8x - 16 + Cx2 =  y + Cy2

x- 4x - 12 + 8ln(x+2) + Cx2 = y + Cy2

y= ± √(8ln(x+2) + x2 - 4x + C)

Jeg har hele vejen igennem skelnet mellem konstanterne Cx1 og Cy1. For hver gang jeg har ganget, trukket fra eller lagt tal til disse, er indekset ændret til hhv. Cx2 og Cy2. Endelig samler jeg konstanterne sammen til C til sidst. Hvordan ser det ud?


Brugbart svar (0)

Svar #20
01. april 2011 af peter lind

Du har fra 5. linje erstattet y2 med y, hvilket sikkert blot er en tanketorsk. Ellers ser det meget godt ud.


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.