Matematik

Partiel integration

01. april 2011 af turk89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har følgende integrationer, som jeg godt kunne tænke mig at løse:

1) ∫(ex + e2xcos(x))dx

2) ∫(ex + e2xcos(x) + e2xx2 + 2e2xx - 3e2x)dx

Jeg ved, at der her er tale om partiel integration, og jeg har også prøvet at løse de ovennævnte, men jeg ender altid med udtryk, der aldrig vil have sin ende. Håber, at der en der vil hjælpe. :-)

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. april 2011 af peter lind

ex tager du bare ud for sig selv. På e2x*cos(x) kan du så bruge partiel integration. Om du integrer e2x eller cos(x) er ligegyldig. Efter 2 partielle integrationer er du tilbage til at skulle integrere din startfunktion en gang til men med en talfaktor foran og et andet fortegn. Hvis du kalder det søgte integral I vil du altså have noget i retning af  I = g(x)-k*I. Den ligning kan løses med hensyn til I.

I 2) har du vistnok integreret forkert.. Efter første integration får du at skulle integrere e2xsin(x) hvilket så som nævnt ovenfor fører tilbage til det oprindelige integral.


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

∫e2xcos(x) dx = (1/2)e2x·cos(x) + (1/2)·∫ e2x·sin(x) dx = (1/2)e2x·cos(x) +(1/2)2·e2x·sin(x) -(1/2)2·∫ e2x·cos(x) dx

Heraf ses så

(5/4)·∫ e2x·cos(x) dx = (1/2)·e2x·(cos(x) +sin(x)/2) , så

∫ e2x·cos(x) dx = (2/5)·e2x·cos(x) + (1/5)·e2x·sin(x)


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. april 2011 af mathon

1)
          ∫e2xcos(x))dx = e2x·sin(x) - 2∫sin(x)·e2xdx = e2x·sin(x) - 2((-cos(x))·e2x + 2∫cos(x)·e2x)

                               = e2x·sin(x) + 2cos(x)·e2x - 4∫e2xcos(x)·
hvoraf

        5∫e2xcos(x))dx = e2x·sin(x) + 2cos(x)·e2x = (sin(x) + 2cos(x))e2x

         ∫e2xcos(x))dx = (1/5)·((sin(x) + 2cos(x))·e2x

       
således er

         ∫(ex + e2xcos(x))dx = ∫exdx + ∫e2xcos(x))dx = ex + (1/5)·((sin(x) + 2cos(x))·e2x + k


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. april 2011 af AMelev

ad 2) 2) ∫(ex + e2xcos(x) + e2xx2 + 2e2xx - 3e2x)dx

1. led for sig, 2. led i 1), 3. og 4. led ved partiel med x2 og x som dem, der differentieres, og endelig 5. led for sig. 


Svar #5
02. april 2011 af turk89 (Slettet)

#2

Hvad laver du efter når du skriver "Heraf ses så...."

Kan ikke helt gennemskue det.


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Jeg flytter leddet (1/2)2·∫ e2x·cos(x) dx over på venstre side, så der i alt er (5/4)·∫ e2x·cos(x) dx på venstre side og kendte funktioner på højre side.


Svar #7
02. april 2011 af turk89 (Slettet)

#6

Jeg er ikke  helt med.

Det sidste vi kom frem til var (jeg er med så langt):

(1/2)e2x·cos(x) +(1/2)2·e2x· sin(x) -(1/2)2·∫ e2x· cos(x) dx

Hvor ser du et lighedstegn her?


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er dig, der skærer lighedstegnet væk. Det hele er jo lig med det, vi startede med:

∫ e2x·cos(x) dx = (1/2)e2x·cos(x) +(1/2)2·e2x· sin(x) -(1/2)2·∫ e2x· cos(x) dx , så i alt er

(5/4)·∫ e2x·cos(x) dx = (1/2)e2x·cos(x) +(1/2)2·e2x· sin(x)


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. april 2011 af mathon

 i 2)

      benyt
                       ∫x·e2xdx = (1/2)·x·e2x - (1/2)·∫e2xdx = (1/2)·x·e2x - (1/2)2·e2x = (1/2)·(x - (1/2))·e2x

      og

     ∫x2·e2xdx = (1/2)·x2·e2x - 2·(1/2)·∫x·e2xdx = (1/2)·x2·e2x - (1/2)·(x - (1/2))·e2x + k = (1/2)·(x2-x+(1/2))e2x + k


Svar #10
02. april 2011 af turk89 (Slettet)

#7

Ja, giver mening nu. Tak.

#3

Tak for hjælpen også. :-)


Svar #11
02. april 2011 af turk89 (Slettet)

#4 og #9

Tak for jeres hjælp. Har nu lavet begge opgaver.

Et generelt spørgsmål:

Jeg er i gang med at løse differentialligninger, som har den fuldstændige løsning givet ved:

y = e-∫(P(x))dx · [∫(e∫(P(x)dx · Q(x))dx + C]

I mine beregninger, så har ikke taget integrationskonstanten fra e-∫(P(x))dx (det første jeg ganger ind med) i betragtning. F.eks. har jeg i [∫(e∫(P(x) · Q(x))dx + C] C stående, som står for integrationskonstanten. Denne kan bestå af summen af integrationskonstanten fra e∫(P(x))dx og konstanten der kommer fra det partielle integration. Hvad med konstanten fra e-∫(P(x))dx? Håber, at der er nogle, der forstår min forvirring, og kan komme med et bud på det. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. april 2011 af peter lind

Da e-∫(P(x))dx+c = ece-∫(P(x))dx og du ved at gange ind i din ligning får C*e-∫(P(x))dx har du egentlig konstanten 2 gange med den forskel at konstanten C også kan være negativ eller 0


Svar #13
02. april 2011 af turk89 (Slettet)

#12

Hmm, den forstod jeg ikke.

For at være helt præcis, så skulle man altså skrive:

y = e-∫(P(x))dx + C1 · [∫(e∫(P(x)dx + C2 · Q(x))dx + C3]

y = eC1e-∫(P(x))dx · [∫(eC2e∫(P(x)dx · Q(x))dx + C3]

Var det muligt at samle alle konstanter sammen til én, eller?


Brugbart svar (0)

Svar #14
02. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Man betragter en stamfunktion til P(x) . Det er den samme stamfunktion, der figurerer inde i parentesen og udenfor. Derfor er C1 = C2 (du har en fortegnsfejl på et af leddene), og derfor går den ud, og der bliver kun den sidste konstant C3 tilbage.


Brugbart svar (0)

Svar #15
02. april 2011 af peter lind

Det skal være samme stamfunktion  til P(x), der hvor den forekommer så c1=-c2

Og hvis du fortsætter

y = ec1-c1e-∫(P(x))dx ·[ ∫e∫(P(x)dx · Q(x))dx + C3] = e0e-∫(P(x))dx · ∫e∫(P(x)dx · Q(x)dx + e0 e-∫(P(x))dx *C3= e-∫(P(x))dx · ∫e∫(P(x)dx · Q(x)dx + *c3*e-∫(P(x))dx


Svar #16
02. april 2011 af turk89 (Slettet)

#14 og #15

Hvis det er den samme stamfunktion vi er ude efter - lad os antage at P(x) = x, så får vi:

e-∫(P(x))dx + C1 = e-1/2 · x + C1

e∫(P(x))dx + C2 = e1/2 · x + C2

Hvis C1 = - C2, så bliver stamfunktion da ikke det samme?


Brugbart svar (0)

Svar #17
02. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#16

Det første udtryk skal jo have e-∫(P(x))dx - C1 , med mindre du sætter en parentes omkring -(∫(P(x))dx + C1) . Konstanten C1 hører med til stamfunktionen for P(x) .


Brugbart svar (0)

Svar #18
02. april 2011 af peter lind

Husk på at der er en fortegnsfortegnsforskel. Hvis du kalder stamfunktionen til P for A(x) +c så er -P = A(x)-c så du får i dine 2 udtryk henholdsvis e-A-c og eA+c


Svar #19
02. april 2011 af turk89 (Slettet)

#16

Ah, jeg forstår. Her gælder C1 = - C2.

Hvordan flyttes konstanterne i #15 (første trin)?


Brugbart svar (0)

Svar #20
02. april 2011 af peter lind

Konstanterne flyttes da ikke, så hvad mener du?


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.