Matematik

omskrivning af parameter til ligning

04. april 2011 af 215 (Slettet)

jeg har parameter for en linje i 3d, som jeg skal skrive om til en ligning, men hvordan ? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. april 2011 af mathon

     ...det er kun muligt i 2D...


Svar #2
04. april 2011 af 215 (Slettet)

 hmm?.. jeg har en linje som er angivet i 3d.. kan jeg omskrive til lignign


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. april 2011 af mathon

            ... en linje på parameterform i 3d kan du ikke omskrive til en ligning i x,y, og z i 3D...


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. april 2011 af Lotte1234567 (Slettet)

Slettet

Svar #5
04. april 2011 af 215 (Slettet)

 hvordan finde man så skæring mellem en linje og kugle


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. april 2011 af mathon

@ #5

linje:
               x = xo+t·d
               y = yo+t·e
               z = zo+t·f
 

kugle:
              (x-a)2 + (y-b)2 + (z-c)2 = r2

skæring:
         
             (xo+t·d - a)2 + (yo+t·e - b)2 + (zo+t·f - c)2 = r2                som giver en andengradsligning i t

dens eventuelle t-løsninger
indsættes efterfølgende
i
             x = xo+t·d
             y = yo+t·e
             z = zo+t·f                                                                       til beregning af skæringspunkt(er)


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. april 2011 af mathon

eksempel:

kuglens ligning:
                                                                (x-2)2 + (y-3)2 + (z-0)2 = 52

parameterfremstilling
for linjen:
                                                                x=2+4t
                                                                y=6-3t
                                                                z=4-t

skæring
                                                               (2+4t - 2)2 + (6-3t - 3)2 + (4-t)2 - 25 = 0

                                                               26t2 - 26t = 0

                                                                t = 0   v   t = 1

skæringspunkter:
                                         
                                                              x = 2 + 4·0 = 2
                                                              y = 6 - 3·0  = 6
                                                              z = 4 - 0     = 4

                                              S1 = (2,6,4)

                                                              x = 2 + 4·1 = 6
                                                              y = 6 - 3·1 = 3
                                                              z = 4 - 1    =  3

                                              S2 = (6,3,3)
 


Skriv et svar til: omskrivning af parameter til ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.