Kemi

Bestem indholdet af tin i masseprocent

20. april 2011 af ginny (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej:)

Jeg er igang med en kemiaflevering, men er gået i stå ved dette spærgsmål, håber i kan hjælpe.

i et analyselaboratorium skal indholdet af tin i en legering af tin og bismuth bestemmes. Et stykke af legeringen med masse 0,121g opløses i overskud af svovlsyre, og opløsningen fortyndes til 25,0mL i en målekolbe. Denne opløsning titreres med en 0,0113M KMnO4 opløsning. Volumenet af tilsat KMnO4 opløsning i ækvivalenspunktet aflæses til 15,3mL.

b. Bestem indholdet af tin i legeringen udtrykt i masseprocent.

Formlen jeg skal bruge er: c(masse)% = m(A) / m(blanding) * 100%

m(A) er de 0,121g men det er m(blanding) jeg ikke kan finde.

Tak!   


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Du skal allerførst opskrive et reaktionsskema for reaktionen mellem KMnO4 og tin. Ud fra dette kan du beregne stofmængden af KMnO4 og dermed stofmængden af tin. Når du har stofmængden af tin kan du beregne den samlede masse af tin i legeringen. Til sidst kan du beregne masseprocenten.

m(A) = massen af tin

m(blanding) = 0,121g


Svar #2
20. april 2011 af ginny (Slettet)

Hvordan ville et sådan reaktionsskema se ud?


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Det bør du selv vide. Det er dig der har opgaven..

Ved at søge lidt rundt finder jeg frem til

2 MnO4- + 16 H+ + 5 Sn2+ ⇔ 2 Mn2+ + 5 Sn4+ + 8 H2O

Hvilket vil sige at vi faktisk har at gøre med en redox-reaktion. Vi kan se at H+ bliver omdannet til H2O, hvormed vi også forklarer selve udgangspunktet for titreringen.. Men det er bare rent forståelsesmæssigt :)

Du har altså den reaktion der. Når der ikke er mere Sn2 i opløsningen (fordi det hele er reageret og blevet til Sn4) har vi ækvivalenspunktet. Ved at beregne stofmængden af tilsat MnO4- kan du beregne stofmængden af Sn2+ idet der er 2,5 gange så meget Sn2+ som der er tilsat MnO4-. Når du har fundet stofmængden af Sn2, skal du så vidt jeg lige kan se huske at gange den stofmængde med 2 for at finde frem til stofmængden for Sn.


Brugbart svar (6)

Svar #4
20. april 2011 af mathon


Svar #5
20. april 2011 af ginny (Slettet)

tak


Svar #6
20. april 2011 af ginny (Slettet)

jeg får MnO stodmængde til 10,7 mol hvilket er rimeligt meget? 


Brugbart svar (1)

Svar #7
20. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Det må man sige ja til. Prøv at sætte dine beregninger ind, så kigger vi på det :)


Svar #8
20. april 2011 af ginny (Slettet)

jeg tog de 0,0113M / 0,121g = n(MnO)10,708

jeg kan ikke forstå hvilke tal jeg skal bruge, tror det er der den ligger :)


Brugbart svar (1)

Svar #9
20. april 2011 af mathon

                             5 Sn   +  2 MnO4-   +   16 H+   --->  5 Sn2+   +  2 Mn2+   +   8 H2O


Brugbart svar (1)

Svar #10
20. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Så har du i hvert fald tastet noget forkert kan jeg fortælle :) Desuden er din tilgang vist ikke helt korrekt. Den masse du har, har intet med det her at gøre. Jeg vil derfor bede dig om at glemme den masse, indtil allersidste beregning.

Du skal bruge formlen n = V*c for at beregne stofmængden af MnO4-. Du har V og du får også opgivet din koncentration, c.


Svar #11
20. april 2011 af ginny (Slettet)

selvfølgelig! ej hvor er jeg dum! tak hehe :)


Brugbart svar (1)

Svar #12
20. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Og så bruger vi efterfølgende den gode Mathons reaktionsskema istedet, da der lige er nogle ændringer hist og her i det, og han plejer at have ret godt styr på det.


Brugbart svar (1)

Svar #13
20. april 2011 af mathon

                                              

     stofmængdeforhold
                                                     Sn : MnO4- = 2,5 : 1


     stofmængde af MnO4-             n = (0,0153 L)·(0,0113 mol/L) = 1,7289·10-4 mol

     stofmængde af Sn                   n = 2,5·(1,7289·10-4 mol)        = 4,32225·10-4 mol

   


Brugbart svar (2)

Svar #14
21. april 2011 af mathon

      
     masse af Sn                             m = n·M = (4,32225·10-4 mol) · (118,71 g/mol) ≈ 0,051 g

     masseprocent af Sn                 p = ((0,051 g) / (0,121 g))·100% ≈ 42,1%


Brugbart svar (0)

Svar #15
17. maj 2012 af face007 (Slettet)

#14

hvordan får du tallet 118,71g/mol


Brugbart svar (0)

Svar #16
17. maj 2012 af mathon

   kig i Det periodiske System


Brugbart svar (0)

Svar #17
14. marts 2017 af juliebimslarsen

hvorfor42.1% jeg får det til 24.1%? hmm 


Brugbart svar (0)

Svar #18
14. marts 2017 af juliebimslarsen

hmm det var tastevej... undskyld forstyrrelsen!? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #19
09. marts 2022 af pistacienødder

Hvordan beregnes stofmængde forholdet?


Brugbart svar (0)

Svar #20
09. marts 2022 af Soeffi

#0. En tin-legeringen med massen 0,121 g, der er opløst i syre, titreres med en 0,0113 M KMnO4 til ækvivalenspunktet 15,3 mL. (#9.) Reaktionen er (Sn er opløst i syre og derfor på ionform):

5 Sn2+   +  2 MnO4-   +   16 H+  →  5 Sn4+   +  2 Mn2+   +   8 H2O

b. Bestem indholdet af tin i legeringen udtrykt i masseprocent.

Svar: c(masse-%) = (m(tin)/m(legering))·100%.

m(legering) = 0,121 g.

m(tin) = n(tin)·M(tin) = (5/2)·n(KMnO4)·M(tin) = (5/2)·V(KMnO4)·c(KMnO4)·M(tin) = (5/2)·(0,0153 L)·(0,0113 M)·(118,69 g/mol) = 0,051 g.

c(masse-%) = ((0,051 g)/(0,121 g))·100 % = 42 %.


Skriv et svar til: Bestem indholdet af tin i masseprocent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.