Matematik

Vis at linjen er tangent til grafen for funktionen

16. november 2011 af KLWG (Slettet) - Niveau: B-niveau

Vis at linjen med ligningen 3x-4y+2=0   er tangent til grafen for funktionen  .f(x)=kvadrod 3x-2?

 

Hvad er det nu man gør? 

Differentierer man og sætter ind i tangentens ligning? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Bestem hældningskoefficienten a for den givne linie. Undersøg, hvor grafen for f(x) har en tangent med samme hældningskoefficient, og vis, at tangenten er identisk med den givne linie, for eksempel ved at vise, at røringspunktet ligger på den givne linie.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. november 2011 af mathon

Vis at linjen med ligningen y = (3/4)x + (1/2)   er tangent til grafen for funktionen  f(x) = √(3x-2)

                                         
                                                           f '(x) = 3/(2√(3x-2))


Svar #3
17. november 2011 af KLWG (Slettet)

#2

det forstår jeg altså ikke helt?

kan du uddybe? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. november 2011 af mathon

f(x) = √(3x-2)   x≥(2/3)

hvis linjen med ligningen y = (3/4)x + (1/2)   er tangent til grafen for funktionen  f(x)

skal gælde
                            f '(xo) = 3/(2√(3xo-2)) = (3/4)  xo>(2/3)            hvilket giver

                           xo = 2            yo = f(2) = 2

det undersøges om
tangentligningen i (2,2) er identisk med linjen med ligningen y = (3/4)x + (1/2)

                          y = f '(2)·(x-2) + 2

                          y = (3/4)·(x-2) + 2

                          y = (3/4)·x+ (1/2)   

som viser, at den beregnede tangent i (2,2) er identisk med linjen y = (3/4)x + (1/2)
alias
                         
3x - 4y + 2 = 0
                 
konklusion:
                        linjen med ligningen 3x - 4y + 2 = 0 er tangent til grafen for funktionen  f(x) = √(3x-2)   x≥(2/3)

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. november 2011 af PeterValberg

Jeg har tilladt mig at løse den med CAS-værktøj for nemheds skyld, men beregningerne kan sagtens foretages "i hånden" uden de helt store problemer, - se vedhæftede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:tangent_til_graf.jpg

Svar #6
17. november 2011 af KLWG (Slettet)

Tusind tak for jeres hjælp :-)


Skriv et svar til: Vis at linjen er tangent til grafen for funktionen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.