Matematik

teknisk matematik opgave 347

05. december 2011 af bjaffe (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej drenge og piger... jeg sidder lidt i saksen her, da jeg ikke rigtig kan finde en måde at regne en opgave ud på. jeg har lige uploadet opgaven som et billed :D

håber i vil hjælpe, og tak for hjælpen på forhånd

Vedhæftet fil: Udklip.JPG

Brugbart svar (2)

Svar #1
05. december 2011 af AskTheAfghan

Du skal bestemme funktionen (parabel) fra punkt B til C. Dernæst skal du sætte den kendte x-værdi ind funktionen for at finde højden efter du har løst f'(x) = 0 for 3 < x < 6


Svar #2
05. december 2011 af bjaffe (Slettet)

tak for det hurtige svar!

det prøver jeg lige :D

så skal jeg bare lige se om jeg kan finde en formel for parablen BC


Brugbart svar (3)

Svar #3
06. december 2011 af PeterValberg

Parablen må nødvendigvis have forskriften: f(x) = ax2 + bx + c
hvor a<0 da parablen "vender benene nedad"

Jeg læser opgaveformuleringen således, at linjestykket AB samt linjestykket CD er tangenter til parablen i punkterne B(3,3) og C(6,f(6))

Den afledede funktion til f(x) må således have forskriften f'(x) = 2ax + b  

tangenten gennem punkterne A og B har hældningskoefficienten a1 = 1 da det oplyses at hældningen er 45o

tangenten gennem punkterne C og D har hældningskoefficienten a2 = tan(153,43o-180o)·1 = -0,500

Dermed ved du, at:

f'(3) = 1              og       f'(6) = -0,5
2·a·3 + b = 1      og   2·a·6 + b = -0,5
6a + b = 1          og    12a + b = -0,5

hvilket løses som to lilgninger med to ubekendte

a = -1/4
b = 5/2

Indsæt i forskriften for parablen:

f(x) = -1/4·x2 + 5/2·x + c

indsæt det kendte punkt B(3,3) og bestem c

3 = -1/4·32 + 5/2·3 + c

c = -9/4

Du har nu forskriften for parablen:

f(x) = -1/4·x2 + 5/2·x - 9/4

bestem den afledede funktion f'(x) 

f'(x) = -1/2·x + 5/2

Løs ligningen 

f'(x) = 0     hvilket giver x = 5

indsæt x = 5 i forskriften for f(x) og find den efterspurgte vandstand :-)

 

se vedhæftede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:dige_teknMat347.jpg

Svar #4
06. december 2011 af bjaffe (Slettet)

virkelig mange tak peter! :D
du har reddet mig :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. december 2011 af PeterValberg

Det var så lidt :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: teknisk matematik opgave 347

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.