Kemi

pH-beregning og organisk kemi

26. august 2008 af ganjabank (Slettet)

Jeg sidder med en aflevering omkring pH-beregning og organisk pH. Jeg er lidt i tvivl om mine resultater, så det ville være skønt, hvis der var et klogt hoved som vil kommentere  mine resultater. I får lige opgaven, samt de resultater jeg er nået frem til:

Opgave a)

Til hjemmesyltning anvender man 15mL natriumbenzoatopløsning pr. liter frugtsaft.
Opløsningen indeholder 80g natriumbenzoat pr. liter.

Beregn pH i opløsningen af natriumbenzoat.

Løsning:

Natriumbenzoat = C7H5NaO2

n = m/M = 1,2g/144,088g/mol = 0,0083mol

c(B) = n/V = 0,0083mol/0,015L = 0,555M

pOH = 1/2(pKb - logc(B)) = 1/2(9,8 - log0,555M) = 5,027

pH = 14 - pOH = 8,97

Opgave b)

Beregn koncentrationen af natriumbenzoat i frugtsaften.

Løsning:

c = n/V = 0,0083mol/1L = 0,0083M

Opgave c)

Ved lav pH danner benzoat-ionerne benzoesyre. Beregn massen af benzoesyre pr. liter saft ved den koncentration, der er fundet i opgave b).

Løsning:

pH i frugtsaften:

pOH = 1/2(pKb - logc(B)) = 1/2(9,8 - log0,0083M) = 5,94

pH = 14 - pOH = 8,06

Pufferligningen:

n(S) = n(B) x 10^pKs-pH = 0,0083mol x 10^4,2-8,06 = 0,000001145mol

m = n x M = 0,000001145mol x 122,12g/mol = 0,000139g

Opgave d)

Angiv navn og stoftype for nedenstående stoffer:

1) CH3CH2CH2CHO

2) CH3CH2CH2COOCH3

3) C6H5CH2OH

4) CH3CH2NHCH3

Løsning:

1) Butanal (Aldehyd)

2) Butansyremethylester (Ester)

3) Benzylalkohol (Alkohol)

4) Ethylmethylamin (Amin)

Opgave e)

Ét stof ønskes identificeret. Stoffet er i besiddelse affølgende egenskaber:
- stoffet affarver bromvand
- stoffet reagerer surt i vandig opløsning

Forklar, hvad disse egenskaber fortæller om stoffets opbygning.

Løsning:

Hvis stoffet arfarver bromvand,vil det sige at det kan indgår i en substitutionsreaktion, og er højest sandsynligt en umættet organisk forbindelse.
Hvis stoffet reagere surt i vandigt miljø, vil det sige at det har en pKs-værdi, som er lavere end 10.

Opgave f)

0,124g af stoffet titreres med 20,2mL 0,106M NaOH. Molforholdet ved titreringen er 1:2.

Giv et begrundet forslag til navn og konstitutionsformel for stoffet.

Løsning:

Nogle forslag ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. september 2017 af Stræbende

Er opgave a korrekt løst? Hvor får man de 1,2 g fra?


Skriv et svar til: pH-beregning og organisk kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.