Matematik

Er de to linjer ortogonale?

02. september 2009 af kapper-b (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle.

Jeg sidder her og presser mig selv med en matematik aflevering om ortogonale linjer.

Jeg har fået to forskrifter for linjer:

- L : 4 x - 5 y = 85

- M : 8 x + 11 y = 4

Spørgsmålet er om de er ortogonale?

Jeg ved, at de er ortogonale hvis a * c = -1 , men ved ikke hvordan jeg kommer igang?

Håber på hjælp.

Tak!! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2009 af mathon

deres normalvektorer
er
n1 = [4,-5] og n2 = [8,11]

hvis normalvektorernes skalarprodukt er lig med 0
er linjerne ortogonale


Svar #2
02. september 2009 af kapper-b (Slettet)

Hmm, har aldrig hørt om hverken normalvektor eller skalarprodukt :(

Hmm :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2009 af mathon

L:   y = (4/5)x - 17
M : y = -(8/11)x + (4/11)

hvis hældningskoefficienternes produkt er lig med -1
er linjerne ortogonale
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du kan hurtigt få svar på spørgsmålet ved at tegne dem. I øvrigt: Hvis hældningskoeffecienten for den ene linie er a, så er hældningskoeffecienten for den anden linie = -1/a. Så start med at finde hældningskoeffecienterne.


Svar #5
02. september 2009 af kapper-b (Slettet)

Er altså helt lost :(

Kan man godt bare sige 4 * 8 ? og så skulle det give -1 hvis de var ortogonale??


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. september 2009 af mathon

hældningskoefficienterne (i Folkeskolen: hældningstallene)

(4/5)*(-(8/11))  skal være lig med -1, såfremt .............


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. september 2009 af mathon

giver produktet i #6 -1 ?


Svar #8
02. september 2009 af kapper-b (Slettet)

Det ved jeg ikke. Fatter det ikke . Forstår slet ikke hvorfor man skal gøre sådan.


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. september 2009 af mathon

konsulter dine 1.g-noter
eller
konferer med din lærer


Skriv et svar til: Er de to linjer ortogonale?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.