Matematik

opstil en model -også eksponentiel funktion

26. marts 2014 af HFNU (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg vil se om jeg ar forstået hvordan man regne et stykke ud og vil derfor lige skrive hvad det handler om:

Befolkningstallet i Sudan er i årene 1950-200 med god tilnærmelse vokset med 2,58% om året. I 1950 var befolkningstallet 9,2 mio.

Opstil en model , der beskriver udviklingen i Sudans befolkningstal i årene 1950-2000

Jeg tænkte at det muligvis var det her?

y= 9,2 * 1,58 ^x

Er jeg på rette spor


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Kun tilnærmelsesvis på rette spor. Den årlige vækst er nu kun 2,58%, ikke 58% som du foreslår.

        a = 1+r .


Svar #2
26. marts 2014 af HFNU (Slettet)

jeg får jo ikke oplyst hvad er fremskrivningsfaktoreren er ...så ved ikke hvordan jeg skal regne 2,58 om til a, men prøver lige igen så


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, men du får jo oplyst, hvad den årlige procentuelle vækst r er.


Svar #4
26. marts 2014 af HFNU (Slettet)

Ja det er rigtigt.... Tror jeg har glemt hvordan man regner fremskrivningsfaktoreren ud fra vækstraten

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvis du nu læste de svar, du får, ville det måske hjælpe på den manglende hukommelse.


Svar #6
26. marts 2014 af HFNU (Slettet)

er det 1,0258?? altså har divideret med 100 og +1 ...


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, a er jo lig med 1+r .


Svar #8
26. marts 2014 af HFNU (Slettet)

ok...hvis man får at vide i hvilket år nåede befolkningstallet i Sudan op på 24mio? 

skal man så stille det op som en ligning?

24.000.000= 9,2* 1,0258^x

Hvor man så skal isolerer x?

hvis det er sådan ...hvad er det næste trin man skal i ligningen.....?


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Eftersom y er befolkningstallet i antal millioner, skal man jo så løse ligningen

        24 = 9,2·1,0258x .

Isoler eksponentialfunktionen of benyt så logaritmer.


Svar #10
26. marts 2014 af HFNU (Slettet)

jeg får det til at blive 580,005...men ifølge facit er det ikke rigtigt.

Jeg har fulgt bogens model på hvordan man islorer x med logritme reglen.

Ved ikke hvorfor jeg ikke får det rigtige resultat


Svar #11
26. marts 2014 af HFNU (Slettet)

x= log (24.000.000: 9,2): log (1,0258)= 580,005.

Jeg må gøre et eller andet forkert, men ved ikke het hvad


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Som tidligere nævnt skal det jo være 24 og ikke 24.000.000 . Vær opmærksom på hvad modellen repræsenterer.

Svar #13
26. marts 2014 af HFNU (Slettet)

men hvorfor 24 når spørgsmålet er 24 mio? det synes jeg bare er underligt


Svar #14
26. marts 2014 af HFNU (Slettet)

tror godt jeg ved hvorfor nu:)

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #15
26. marts 2014 af mathon

Når i
                      y=y_0\cdot 1,0258^x

       y betyder antal mio. indbyggere og x betyder antal år efter 1950

er modellen skræddersyet til at udtrykke sammenhængen mellem antal millioner og antal år efter 1950.

       Du skal således ikke bruge det eksakte antal indbyggere, men hvor mange/antal millioner.

Det er vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i, hvad de enkelte modelvariable betyder, inden du påbegynder modelberegning, som forbliver hovedløs uden afklaring af det førstnævnte.


Svar #16
27. marts 2014 af HFNU (Slettet)

Ok problemet er bare at jeg ikke altid udfra tallene kan komme frem til hvad x og y er .

Brugbart svar (0)

Svar #17
27. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Af dit forslag i #0

        y= 9,2 * 1,58 ^x

så det jo ud til, at du havde sat dig for at regne befolkningstallet i antal millioner. Så skal man jo fortsætte med det i hele opgaven og ikke lige pludselig sadle om midt i løbet.


Svar #18
27. marts 2014 af HFNU (Slettet)

Ja det var fordi jeg fik opgivet det som et spørgsmål- men det jeg mente var at når jeg ikke gør det så kan jeg godt have svært ved at finde ud af hvad der er hvad. Men jeg må bruge det her som model, og se om jeg ikke kan løse de andre opgaver

Skriv et svar til: opstil en model -også eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.