Matematik

Ligning for tangent til graf

02. april 2014 af mathiaslaan (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen. Jeg sidder og bøvler med en opgave omkring differentialligninger - ikke lige min stærke side. Opgaven lyder som følger:

En funktion f er løsning til differentialligningen: dy/dx = (x3+1) / y

og grafen for f går gennem punktet P(2,4).

Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P.

Opgaven er uden hjælpemidler. Hvordan bærer jeg mig ad med dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt differentialligningen til at beregne f '(2) . Endvidere er f(2) = 4. Indsæt det beregnede i tangentligningen

        y = f '(x0) · (x - x0) + f(x0)

hvor x0 = 2 .

Bemærk, at man ikke skal løse differentialligningen, men blot benytte differentialligningen til at beregne tangenthældningen dy/dx i det betragtede røringspunkt for en løsning til differentialligningen.


Svar #2
02. april 2014 af mathiaslaan (Slettet)

@Andersen11 - Kan du uddybe dette? Hvordan beregner jeg f'(2)? Jeg er virkelig ikke særlig skarp på differentialligninger :(


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

I punktet P(2,4) gælder der jo, for den løsningsgraf, der går gennem punktet, at f(2) = 4 . Det indsætte man jo så i differentialligningens højreside og beregner

dy/dx = f '(2) = (23 + 1)/f(2) = 9/4


Svar #4
04. april 2014 af mathiaslaan (Slettet)

Så når jeg har fundet dette mangler jeg ifølge min facitliste:

y= 9/4x-1/2

Hvordan kommer dette til udtryk? Jeg synes ikke lige, at jeg kan se, hvordan.


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

Indsæt f(2) = 4 og f '(2) = 9/4 i tangentæigningen med x0 = 2.

Skriv et svar til: Ligning for tangent til graf

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.