Fysik

Blåforskydning - opgave

27. april 2014 af alice2 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej! 

Jeg har følgende opgave: 

Et objekt bevæger sig sådan, at z = −0,85. Det udsendte lys har laboratorie-bølgelængden lambda = 630 nm

Hvordan bevæger objektet sig i forhold til os, og hvad er bølgelængden af lyset, når det bliver modtaget?

Håber at der er nogle, der kan hjælpe. En evt. forklaring af hvad man skal gøre, ville være perfekt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt udtrykket for rødforskydningen

        z = (λ - λ0) / λ0 .

I det ikke-relativistiske tilfælde er     z = v/c , hvor v er objektets radialhastighed (hastigheden i synsliniens retning).


Svar #2
28. april 2014 af alice2 (Slettet)

Vil det sige, at jeg beregner hastigheden ved at sige: 

v = z*c => -0,85*3*10^8

Hvis jeg gør det, får jeg et negativt tal?

Og jeg beregner lambda ved at sige: 

lambda = lambda0*(z+1) => lambda = 630 nm*(-0,85+1)

Her får jeg nemlig et meget lille tal..


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, og hvad betyder det, at hastigheden er negativ?

Ja, bølgelængden bliver mindre, i overensstemmelse med overskriften i opgaven.


Svar #4
28. april 2014 af alice2 (Slettet)

At den bevæger sig imod os?

Men kan det passe, at jeg får en bølgelængde på 94,5 nm?


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, til begge spm.


Svar #6
28. april 2014 af alice2 (Slettet)

Okay. Tusind tak for hjælpen!


Svar #7
28. april 2014 af alice2 (Slettet)

Men en bølgelængde på 94,5 nm, ligger jo ikke indenfor bølgelængderne for synligt lys?


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej, det er da korrekt.


Svar #9
28. april 2014 af alice2 (Slettet)

Burde den ikke gøre det?


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Burde?? Nej, hvorfor dog det?

Du kan selv more dig med at beregne bølgelængderne for det område at spektret, der ved den angivne rødforskydning z = -0,85 blåforskydes ind i den synlige del af spektret, ca. 400nm - 700nm .


Skriv et svar til: Blåforskydning - opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.